“Fungerade helt utan skyddsutrustning” • Nikotinförgiftning och kroniska lungsjukdomar hos arbetarna
Vishnubhai är en 30-årig ensamstående pappa som plockar tobak i Indien utan skyddsutrustning för 20 kronor om dagen.
Han är en av många arbetare som Sveriges Radio P3 träffat i sin utredning av arbetsvillkoren för tobaksplockare.
– Alla arbetare jag träffade arbetade helt utan skyddsutrustning, säger Matilda Skarehag, reporter på P3 Nyheter.
Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikainformation har användningen av vitt snus ökat markant i Sverige. Förra året uppgav 10 procent av befolkningen mellan 17 och 84 år att de använt vitt snus under en 30-dagarsperiod, jämfört med 3 procent 2021.
Extrem fattigdom
Sveriges Radio P3 har granskas produktionen och arbetsvillkoren för de personer som plockar tobak till det vita snuset som varumärkena Zyn och Velo säljer i Sverige. De mötte extrem fattigdom, nikotinförgiftning och kroniska lungsjukdomar hos arbetarna.
– Jag träffade många arbetare när jag var på plats i Indien. Alla fick betalt per dag och tjänade runt 20 kronor om dagen. Så det här är inte ens hälften av statens lagstadgade minimilön, säger Matilda Skarehag.
Bland arbetarna fanns Vishnubhai, som sa att hans fru nyligen hade gått bort.
– Nu försörjer han sina två små barn ensam. Han sa att pengarna inte räcker till. Hans familj har bara råd att äta en gång om dagen, säger Skarehag.
Snusföretagen svarar på kritiken
Snusföretagen har riktlinjer för att se till att arbetare får löner som minst motsvarar den lagstadgade minimilönen. Ändå fattar de det inte. När Matilda Skarehag visade en arbetare skyddsutrustningen de ska ha på sig – ett munskydd bland annat – kände hon inte igen den.
– Utrustningen är väldigt viktig. Det kan skydda arbetare mot allvarliga sjukdomar som nikotinförgiftning och kroniska lungsjukdomar, säger Skarehag.
idag nyheter:s “Efter fem” har sökt snusföretagen bakom Zyn och Velo, Swedish Match och British American Tobacco Sweden. Velo Swedish Match skriver att de tar sitt åtagande att upprätthålla mänskliga rättigheter i sin leverantörskedja på största allvar och att deras leverantörer uppfyller de undertecknade kraven. De har också påbörjat ett arbete med att ta reda på om Sveriges Radios påståenden rör deras leverantörskedja och kommer att vidta åtgärder.
British American Tobacco Sweden skriver att de tar anklagelser av detta slag på största allvar och har startat en utredning kring anklagelserna där de kommer att vidta lämpliga åtgärder när utredningen är klar.
Streama After five på idag nyheter Play
Svenskt aktualitetsprogram där vi får träffa intressanta gäster och bli uppdaterade om dagens mest engagerande nyheter.