Det har skett ett skifte i hur vi pratar om alkohol | Debatt


640@60
Lucas Nilsson, förbundsordförande IOGT-NTO.

Foto: Peter Kroon

640@60

I gårdsförsäljningsfrågan förbises till exempel bevarandet av Systembolagets alkoholmonopol, skriver debattören.

Foto: Claudio Bresciani / TT NYHETSBYRÅ

DEBATT. Återigen har frågan om så kallad gårdsförsäljning seglat upp på den politiska agendan. Fokus för diskussionen har plötsligt hamnat på det ekonomisk-politiska intresset, trots att frågan i grunden handlar om folkhälsa.

I Agenda den 19 maj SVT besöker en vingård för att rama in frågan om gårdsförsäljning. Under inslaget beskriver vinodlarna vilka positiva effekter de skulle ha fått om det införts. Inslaget följdes upp med kritiska frågor om varför gårdsförsäljningen inte redan blivit verklighet, riktad till socialministern vars uppdrag främst är att säkra folkhälsan.

Detta börjar bli ett alltför vanligt fenomen i den alkoholpolitiska debatten. En näringspolitisk debatt där alkoholens konsekvenser för folkhälsan ses som försumbara i jämförelse med alkoholindustrins vinster.

I gårdsförsäljningsfrågan förbises till exempel bevarandet av Systembolagets alkoholmonopol, ett effektivt instrument som internationell forskning bevisat för att minska alkoholskadorna, till förmån för symbolisk ekonomisk politik.

Alkoholpolitik handlar om att skydda människor, inte att gynna ekonomiska särskilda intressen.

En fråga där besöksnäringens branschorganisationer väger tyngre än Världshälsoorganisationens uppmaning till den svenska regeringen att inte avskaffa Systembolagets monopol, vilket skulle bli effekten av att införa gårdsförsäljning.

Alkoholpolitiken ska alltid utgå från alkoholens skadliga effekter på samhället. Alkohol är inte en vara som alla andra. Det är en av de största orsakerna till dödsfall och lidande i samhället.

320 000 barn tar skada av sina föräldrars drickande, mer än hälften av allt våld är alkoholrelaterat och årligen dör uppskattningsvis 6 000 personer av alkoholrelaterade orsaker. Det är därför vi har en alkoholpolitik – för att skydda oss från alkoholens skadliga effekter och möjliggöra för fler att leva fria och rika liv.

Svenska folket är också positivt inställd till en medveten alkoholpolitik. Allmänheten vill se en alkoholpolitik som bygger på folkhälsa, inte livsmedelspolitik.

Det handlar om att skydda människor

Alkoholindustrins röster är ofta högljudda, medan alkoholens skador verkar i det tysta och drabbar främst de som har minst möjlighet att göra sin röst hörd. Inte minst gäller det barnen, varför till exempel remissinstanser som Barnombudsmannen ogillar den senaste utredningen om gårdsförsäljning på grund av den ytterligare utsatthet som skulle innebära för ännu fler barn om Systembolagets alkoholmonopol avvecklas.

Politiken måste svara på detta, och inte på dem som har resurser att skrika högst.

Alkoholpolitik handlar om att skydda människor, inte att gynna ekonomiska särskilda intressen. Det är dags för politiken att sätta detta i fokus, och stärka förutsättningarna för de röster som inte kan köpa presspjäser och driva lobbyorganisationer


Av Lucas Nilsson

förbundsordförande IOGT-NTO


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen