– Trots att cirka 95 procent av världens bestånd av matfisk är överexploaterade eller fiskade precis på gränsen till vad som är hållbart kan man hitta 52 arter som får grönt ljus i årets guide. Så det finns mycket att välja på och mycket att upptäcka, säger Inger Melander, havs- och fiskeexpert på WWF.
Hon är ansvarig för WWF Fish Guide, som miljöorganisationen har tagit fram sedan 2002 för att hjälpa konsumenter att göra mer hållbara val inom utbudet av fisk och skaldjur. I årets upplaga bedöms 100 arter.
Odlad lax från Vitlingling är den i särklass populäraste matfisken i Sverige. Men som DN tidigare berättat dras marina gårdarna in i nätlådor med stora problem. Var sjätte lax dör av skador och infektioner. Dessutom importeras miljontals renfiskar till odlingarna för att begränsa mängden laxlöss, vilket leder till att även dessa fiskar dör under smärtsamma förhållanden.
– Den senaste rapporten från det norska veterinärinstitutet visar ingen förbättring, så den står kvar på gult ljus. Det gör att man bör undvika att köpa den, eller åtminstone begränsa den till max fyra gånger om året, säger Inger Melander.
Men för den som fortfarande har ett stort sug efter lax finns det ett nytt alternativ i årets Fishguide som faktiskt får klartecken. Det är lax som odlas i slutna, recirkulerande system på land (RAS).
– Det har funnits ett tag, men nu har volymerna ökat så pass att det finns tillräckligt med underlag för att göra bedömningar så att de kan finnas med i guiden. Eftersom det är en kontrollerad miljö undviks problem med laxlöss, rymningar och näringsläckage till havets ekosystem, säger Inger Melander.
Det betyder dock inte att odling på land är helt problemfri, tillägger hon. Det kan till exempel kräva mycket energi att driva anläggningarna. Och fodret är ett fortsatt bekymmer. Den odlade laxens föda består av fiskmjöl, som kan komma från trålning av redan hårt pressade fiskbestånd – till exempel stör i Östersjön – och soja.
– Även om just Norge har ett krav på att sojan ska vara certifierad så är produktionen globalt sett för hög och leder till avskogning i till exempel Amazonas. Det är något som måste minska. Men vår samlade bedömning är att lax som odlas i slutna system på land fortfarande får grönt ljus.
Bland matfiskarna som har gått från gult ljus till grönt i årets guide finns alaskan som fiskas i Berings hav, sena från Bottenviken, kolja som fiskas med långrev utanför Island, Skageracken och i Nordsjön samt sej som trålas. utanför Färöarna.
– Här ser vi att statusen på bestånden har förbättrats. Det kan både bero på bättre skötsel med minskat fisketryck och på naturliga förändringar i miljön, säger Inger Melander.
Fakta.Grönt, gult och rött ljus för fisk
● Fiskeguiden har tagits fram på uppdrag av WWF varje år sedan 2002. Analyserna som ligger till grund för guiden görs av forskningsinstitutet Rise.
● För vildfångad fisk bedöms bland annat beståndens status, bifångst och hur ekosystem och lokalsamhällen påverkas. För odlad fisk bedöms även fodrets påverkan, läckage till omgivande miljö och fiskens levnadsförhållanden.
● Beroende på den sammanlagda bedömningen får alternativen grönt ljus (bra val), gult ljus (undvik; ät max 3–4 gånger per år) eller rött ljus (gör inte).
● Bedömningen tar inte hänsyn till förekomsten av miljögifter i fisken eller andra hälsoaspekter för konsumenten. Där hänvisas till Livsmedelsverkets analyser.
● Årets guide innehåller totalt 100 arter. Läs om dem här: wwf.se/fiskguiden
Det kommer det dock att bli inget grönt ljus för torsk, oavsett var och hur den har fångats, då bestånden fortfarande är i för dåligt skick enligt WWF:s bedömning.
Trots det går det att hitta MSC-märkt torsk i butiken. Det beror på att WWF ställer högre miljökrav, förklarar Inger Melander. Det gäller även ASC-märkning (för odlad skaldjur) och Krav-märkning.
– De uppfyller inte våra krav på hållbarhet. Men de kan fortfarande vara ett bra andraval om du inte hittar något annat som får grönt ljus i affären, eftersom de erbjuder spårbarhet inom värdekedjan och viss transparens. Det är viktigt.
Finns det någon skaldjur som du skulle vilja lyfta fram extra?
– Jag är själv väldigt förtjust i musslor. Och bläckfisk och makrill är bra, beroende på hur och var de har fångats.
Läs mer:
Expert: “Ät odlad lax bara en gång om året”
Kraftigt ökade flöden i Östersjön – trots forskarnas varningar
Miljontals rensningsfiskar offras i norska fiskodlingar