I hela Sverige sysselsätter vår bransch 140 000 personer och är en central del i den gröna omställningen, skriver Kari Andersson med flera.
Värmland står liksom Sverige inför betydande framtida utmaningar. Vi måste gå över från fossilt till fossilfritt. Den demografiska trenden går mot att färre arbetar för att försörja fler.
För att möta de långsiktiga utmaningarna behövs samarbete – alla måste bidra. Från skogsindustrins sida är vi beredda att ta vårt ansvar. I hela Sverige sysselsätter vår bransch 140 000 personer och utgör en central del av den gröna omställningen. Skogsindustrin skapar förutsättningar för att leva, leva och arbeta i hela Sverige. Vår positiva klimatnytta är mer än dubbelt så stor som de svenska utsläppen.
Cirka 83 procent av landytan i Värmland består av skog. Här är skogsindustrin ryggraden i regionens ekonomi och bidrar med jobb och skatteintäkter. Nya uppgifter från SSB visar att skatteintäkterna från skogsnäringen 2022 motsvarade 2 476 jobb för offentligt anställda i regionen.
Genom våra produkter kan vi bidra till fler klimatnytta. Vi möjliggör hållbart träbyggande, levererar förpackningar som kan återvinnas om och om igen och genererar fossilfri energi. Vi investerar i forskning för att ersätta ännu fler fossila material. Genom att plantera 400 000 000 plantor varje år ser vi till att skogarna växer. Det gör att värdet av det vi gör ökar – därmed kan vi bidra ännu mer till Värmlands ekonomiska utveckling.
Att Värmland är ett skoglän ger oss ett särskilt ansvar. Här är flera företag inom skogsindustrin verksamma och tillsammans kan vi göra ännu större skillnad för att möta klimatutmaningar, värna om biologisk mångfald och främja en stark regional utveckling.
Med rätt politiska förutsättningar för ett aktivt bruk av skogen kan ännu mer göras. En stabil och hållbar tillgång på förnybar skogsråvara är en central faktor för branschens konkurrenskraft, för regionens vitalitet och för kraften i den gröna omställningen. Här ska alla aktörer agera tillsammans. Regeringen, regionens politiker, myndigheter och industrin.
För det första det handlar om att arbeta för ett hållbart genomförande av EU:s lagstiftning. Sverige måste ta vara på de möjligheter som alltid finns att anpassa EU:s regler till svenska förhållanden, den svenska skogsbruksmodellen och de nationella lagar som den vilar på.
För det andra måste vi samla kraft för att skogen ska fortsätta växa. Sverige behöver ett tillväxtmål och fokus på aktiva skogsbruksåtgärder som kan bidra till en fortsatt hög kolsänka samtidigt som vi får tillgång till mer fossilfria och förnybara råvaror.
I skogsindustrin vi har kommit överens om en gemensam framtidsagenda för att gemensamt öka klimatnyttan, främja livskraftiga skogar med rikare biologisk mångfald och att våra produkter ska vara fossilfria och återvinningsbara. I detta arbete spelar skogsindustrin i Värmland en nyckelroll. Vi som skriver under denna artikel representerar en stor del av skogsindustrin i vårt län. Vi har kraften att göra skillnad och vi är beredda att göra mer.
Kari Andersson
VD, AB Hilmer Andersson
Anita Sjölander
VD, Nordic Paper
Anders P Andersson
Bruksdirektör, Gruvön Billerud
Marie Morin
Platschef, Stora Enso Skoghall
Viveka Beckeman
VD, Skogsindustrier