Den högre huskroppen kommer utan tvekan att skugga de nedre delarna av huskroppen som ligger bakom den högre, skriver Jörgen Lenz.
Svar till Anders Tallgren (idag nyheter 20/11)
Anders Tallgren, jag är orolig för Karlstads utveckling när man ser resultatet av stadsplaneringen. Du säger att du studerar sol och skugga. Eftersom jag är en vän av ordning undrar jag var i stan man kan se att husen är byggda efter att man studerat hur solljuset faller? Jag uppfattar det som att skuggan blivit övervägande i din iver att förtäta bebyggelsen.
Om området i Inre hamn, Bryggudden och bygget längs Packhusallén omfattas av dina studier är det lätt att misströsta. Där har man i alla fall lyckats bygga så att solljuset har svårt att nå ner till gatunivå.
När jag var här häromdagen gjorde ett besök i bibliotekshuset, där kommunen har en lokal där man kan se hur Karlstad ser ut och vad som är planerat, blev jag överväldigad. I slutet av Packhusallén nära Kanikenäset hittade jag en vit rektangulär modell som visade ett förslag på framtida byggnation.
För det första ligger denna modell mitt i ett grönområde nära en cykelbana. För det andra har man planerat att avsluta i södra delen av vinkeln med en huskropp som är tre gånger så hög som delen bakom. Den högre huskroppen kommer utan tvekan att skugga de nedre delarna av huskroppen som ligger bakom den högre. Är detta ett förslag modellerat efter dina skugg- och solstudier?
Som politiker har du ett ansvar att utveckla kommunen så att kommuninvånarna trivs och mår bra. I början av min tidigare karriär som politiker gick jag på en föreläsning om stadsplanering. Vid denna föreläsning togs upp vikten av breda gator för att få ner ljuset till gatunivå och förmågan att se horisonten. En sådan planering gör att vi människor upplever en god livsmiljö. Idag tycks denna kunskap vara bortglömd av politiker med ansvar för stadsplanering.
Hade man haft en bra boendemiljö i åtanke vid planeringen av området vid Packhusallén hade man byggt husen så att ena gaveln vänt mot söder och vattnet. Mellan husen hade det då varit möjligt att ha grönområden dit solen hade kunnat nå. Detta har gjorts till exempel i Fiskebäck med gott resultat. Husen finns där med en gavel mot vattnet. I Oslo har man planerat så att man har haft öppna körfält ner mot Oslofjorden. Flera olika bastur har byggts i direkt anslutning till vattnet.
Ber om ursäkt för det Jag har varit otydlig angående de olika arkitekturpriser som kommunen har fått. Jag är dock säker på att ni inte fått pris för hur ni har planerat utformningen av kvarteren med förtätning och det har knappt byggts några hus som är tilltalande för ögat. Däremot kan man enligt mig hitta ett intressant hus på Redartorget.
Den senaste forskningen visar att vi människor mår bra av att vistas i grönområden och skogar. Kondens ger ökad stress och ohälsa. Indianerna skulle nog säga att våra politiker talar med kluven i frågor om stadsplanering och grönområden. Jag önskar att du, Anders Tallgren, fortsätter att bidra till att vi får ett friskare Karlstad.
Du får gärna guida mig i områden som har uppstått efter dina skugg- och solstudier.
Jörgen Lenz
Ordens vän