Debatt: Regeringen måste säkerställa ersättningar till kommuner vid vindkraftetableringar



image.php?type=preview&uuid=7baefbee 0cc8 5f78 8722

Åtgärder måste vidtas så att vi kan få den energi landet behöver, innan alla möjligheter till grön utveckling försvinner, skriver företrädare för vatten- och vindkraftskommuner.

I Piteå driver ett utländskt bolag sitt vindkraftsbolag i konkurs genom att ta ut höga interna räntor av kraftbolagets ägarbolag, vilket framgår av Kalla fakta i TV4 29 november 2023. Det äventyrar eventuell ersättning som avtalats med närboende. Detta exempel visar återigen bristerna i det nuvarande systemet.

Otillräcklig elförsörjning gör också att etablering av gröna elförbrukande företag inte sker. I en undersökning som Sveriges Radio Ekot gjorde 2022 uppgav 24 kommuner att de gått miste om nyetableringar på grund av restriktioner i elnätet. Etableringar som kunde ha lett till både jobb och ekonomisk utveckling.

Regeringen planerar för utbyggd kärnkraft, som både är dokumenterad som riskabel och kommer att ta så lång tid att bygga ut att etableringstågen med stor säkerhet redan kommer att ha passerat när kraften så småningom blir verklighet.

Allt detta när en av de viktigaste dellösningarna precis är klar och väntar på klartecken, i form av ett regelverk som ger kommuner och närboende till vindkraftsetableringar berättigad ersättning för de intrång vindkraftutvinningen innebär.

Huvuddragen i ett sådant regelverk har redan utvecklats av Incitamentsutredningen. Men innan förslagen presenterades förra året gav regeringen utredaren ett tilläggsdirektiv som hindrade utredningen från att föreslå en skatt.

Ett regelverk som säkerställde adekvat ersättning till kommunerna skulle med stor sannolikhet få dem att godkänna en stor del av etableringarna – istället för att lägga in sitt veto mot tre fjärdedelar av eventuella vindkraftsetableringar, vilket en rapport från Svensk Vindenergi visade 2023. Därmed har en omfattande etablering av grön utveckling möjliggörs.

I våra grannländer finns sådana regleringar som gör att vindkraftsetableringar kommer till i en helt annan utsträckning. Det är därför nästan obegripligt att vårt land ska sakna en motsvarighet, vilket är så nödvändigt i denna svåra tid ur energisynpunkt.

I Incitamentsutredningens betänkande “Vindens värde” (SOU 2023:18) finns ett mycket talande stapeldiagram som visar hur de kommunala intäkterna och intäkterna till lokalsamhället och närboende i Danmark, Norge och Finland varierar från kr. 330 000 till 440 000 kr per år, medan motsvarande siffra i Sverige beräknas till 20 000 kr i helt oreglerad ersättning. Diagrammet visar med all önskvärd tydlighet skillnaden i förhållandena mellan vårt land och våra tre närmaste grannländer.

Föreningen Sveriges vatten- och vindkraftskommuner och regioner (FSV) är en ideell förening som inte tar ställning för eller emot vindkraft, vattenkraft eller andra kraftslag, men däremot ser att landet ska producera fossilfri energi om landets ekonomiska utveckling inte ska avstanna helt.

FSV, liksom ett 100-tal andra organ, svarade för över fem månader sedan på remissen till Incitamentsutredningens rapport. Det är därför dags för regeringen att lägga fram ett konstruktivt lagförslag som tar landet ur det nuvarande energilåset.

Ingvar Persson (C), Bollnäs

Ordförande Förbundet Sveriges Vatten- och Vindkraftskommuner och -regioner (FSV)

Anders Rosell (S), Orsa

1:e vice ordförande FSV

Jonas Andersson (S), Ragunda

2:e vice ordförande FSV

Magnus Bjurman (S), Orsa

Ordförande i Inlandskommunernas ekonomiska förening (IEF), ett kommunpolitiskt nätverk för utveckling av inlandsregionen

Anders Lundin (C), Vansbro

vice ordförande IEF


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen