Debatt: Livsmedelsberedskapen äventyras och lantbruket i Värmland urholkas



image.php?type=preview&uuid=c7ef62ce 799e 5e2c 8274

Frågan vi måste ställa oss är: Vart tar den importerade kycklingen vägen och vem som ansvarar för vårt självförsörjning och hållbara svenska lantbruk, skriver Anette Henningsson och Ulrik Helgstrand.

En stor majoritet av värmlänningarna vill att kycklingen som serveras offentligt ska komma från våra svenska gårdar. Det visar en Novus-undersökning gjord av branschorganisationen Svenskt fjäderfä i januari 2024.

Detta stämmer väl överens med den politiska samsyn som råder idag om att Sverige behöver öka sin självförsörjning och stärka sin livsmedelsberedskap. Trots detta ökar importen av lågpriskyckling. Siffror från Jordbruksverket visar att billig importerad kyckling ökade med 4,35 procent 2023, medan den svenska andelen av kycklingkonsumtionen minskade med 2,6 procent.

Frågan vi måste ställa vi är: Vart tar den importerade kycklingen vägen och vem ansvarar för vår självförsörjning och hållbara svenska lantbruk? Den ökade importen av kyckling i Värmland och Sverige urholkar en robust svensk livsmedelsproduktion. Det sker samtidigt som regeringen, med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i spetsen för en ny utredning, föreslår att den svenska livsmedelsberedskapen ska stärkas.

Hur man skriver en debattartikel

Mot bakgrund av detta är det inte rimligt att den inhemska produktionen ställs inför skärpta krav och kontroll samtidigt som importerad kyckling häller in i landet utan motsvarande kontroll och insyn vad gäller djurvård, djurhälsa eller livsmedelssäkerhet.

Vi kycklingbönder in Värmland och övriga landet har minskat vårt klimatavtryck med 20 procent de senaste åren genom omstruktureringar och fokus på resurseffektivitet. Vi har förbättrat och utökat djuromsorgen och blivit ännu mer hållbara. Vårt djurvårdsprogram omfattar nu även avelshöns och kläckerier, vilket gör svensk kyckling unik i världen. Eftersom Sverige är ett nav för uppfödning av avelshöns kommer detta även att påverka djurvälfärden för avelsdjuren i de övriga nordiska länderna.

Men alla dessa kvalitets- och djurvårdsprogram har en kostnad. Här hoppas vi bönder nu att både konsumenter och det offentliga i länet väljer att servera och äta svensk kyckling. Regeringen behöver också stödja kommuner och regioner så att de kan servera nyttig, näringsrik och resurssnål mat från Värmland och Sverige även när det är tuffa ekonomiska tider.

Genom att säkerställa en produktion i Värmland i fredstid är vi rustade att hantera livsmedelsförsörjningen även i kris- eller krigstider. När vi lantbrukare och livsmedelsföretag investerar och utvecklar behöver även svenska folket och det offentliga välja svensk kyckling för att säkerställa och främja hållbara, livsmedelsproducerande gårdar här i Värmland och minska inköpen av importerad kyckling.

Annars blir det svårt för oss bönder och företag i Värmland att upprätthålla en stark och robust svensk livsmedelsproduktion som kan fungera även under kris och krig.

Anette Henningsson

Kycklingbonde, Backa Lantbruk

Ulrik Helgstrand

Kycklingbonde och ordförande, Svenskt fjäderfä


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen