Jag önskar att Torsby kommun säger upp avtalet och utreder om det finns andra möjligheter till samarbete, kanske med andra räddningstjänstorganisationer, skriver Bengt Carlsson.
Samarbete mellan Sunne och Torsby räddningstjänst är inget nytt fenomen. Redan i slutet av 1980-talet, när jag fick förmånen att leda räddningstjänsten i Torsby kommun, hade vi ett bra samarbete. Vi hade till exempel gemensam utbildning för brandmännen, närmsta brandkår åkte vid larm, vi samarbetade vid inköp av utrustning, delade räddningschefsberedskap med mera.
Jag följer räddningstjänstens utveckling och har fortfarande kontakt med några brandmän. Nu har de båda kommunerna beslutat att ytterligare fördjupa samarbetet genom ett formellt samarbetsavtal undertecknat av kommunfullmäktige och kommunchefer i de två kommunerna. Avtalet undertecknades 10/1 2024.
Organisationen skiljer sig åt något mellan de två kommunerna. I Sunne ligger räddningstjänsten under anläggningsavdelningen med Per Branzén som chef och i Torsby är det miljö-, bygg- och räddningsnämnden som har det politiska ansvaret.
När den tidigare räddningschefen för kommunerna valde att avgå i slutet av februari hade samhällsbyggnadschefen redan samma vecka utsett en tillförordnad räddningschef. Efter en tid skulle en räddningsledare rekryteras. Sunne kommun fann att tillförordnad chef var bäst lämpad och han utsågs.
Man skulle kunna tro att samarbetspartnern Torsby kommun på något sätt skulle vara med i anställningsförfarandet eftersom chefen också skulle vara chef för räddningstjänsten i Torsby kommun. Jag kan inte finna att något sådant samarbete ägt rum. Enligt en tidningsrubrik säger samhällsbyggnadschef Per Branzén: “Det är vi som rekryterar räddningsledaren!”
Kommunernas ryggrad räddningstjänst är inte en 0,5-tjänst som förebyggare. Det är vår deltidsanställda personal som jobbar på någon av de åtta kårerna, spridda över kommunerna, som rycker ut när allmänheten är i behov av hjälp. Oavsett om det är minus 20 grader eller en stekhet sommardag.
Det är fortfarande ett privilegium att vara chef för en sådan organisation, precis som det var på 1980-talet.
Om Sunne nu har tillsatt en chef som efter nio månader enligt uppgift inte brytt sig om att besöka personalen på de olika stationerna kan man misstänka att det blir en betydande försämring för säkerheten för alla kommuninvånare. Brandmän ska givetvis behandlas med samma respekt som andra personer i den kommunala organisationen.
Är det denna den ledningsorganisation som Torsby kommun har skrivit avtal om att vara en del av vad gäller räddningstjänst, det verkar som att kommunen har köpt “grisen i säcken”. Jag skulle vilja att Torsby kommun säger upp avtalet och undersöker om det finns andra möjligheter till samarbete, kanske med andra räddningstjänstorganisationer.
Har Sunne kommunledning funderat på vad man ska göra om hälften av brandmännen slutar? Hur löser man då räddningstjänsten i kommunerna?
Glöm inte att kommunerna ansvarar för räddningstjänsten.
Bengt Carlsson
Torsbybon och tidigare räddningschef