Debatt: Etanol är en farlig kemikalie som fasas ut från både biltankar och vardagsprodukter



image.php?type=preview&uuid=3267cae2 2d66 5c60 966b

Farliga kemikalier behöver behandlas som just farliga under hela sin livscykel så att det blir ett naturligt val för användarna att ersätta befintliga produkter med nya mer hållbara alternativ, skriver Anders Karlsson.

Etanol har en stor negativ inverkan på både miljö och människor. Tillverkningen är fossilintensiv och hanteringen av brandfarliga vätskor är förknippade med stora koldioxidutsläpp. Farliga transporter som inte gick att elektrifiera, behovet av särskilda skåp för förvaring och hantering av farligt avfall bidrar till dessa utsläpp.

De nya förslagen från Greklands kemikaliemyndighet omfattar fyra nya kemiska faror med etanol. Etanol har klassats som cancerframkallande klass 1 i över ett decennium. Det finns ingen märkning av detta på alla produkter vi har sett på marknaden. Enligt CLP-förordningen ska alla kända faror med en produkt anges på etiketten.

Under pandemin blev handsprit en självklar del av i princip alla verksamheter. Användningen av produkterna följer dock inte alltid tillverkarens instruktioner och därför måste produkterna märkas med alla faror enligt EU-direktiv. Beskrivs som en vardagshjälte vi inte kan leva utan, handdesinfektionsmedel dricks för att berusa missbrukare, används för att starta bränder och bidrar till både hälso- och miljörisker under hela dess livscykel.

Att det finns ännu farligare kemikalier utesluter inte att man behöver leta efter alternativ för att undvika de uppenbara och redan väldokumenterade farorna med etanol. För användarna finns det oftast bara fördelar med att välja oklassificerade kemikalier. Det blir lättare att följa lagar och regler som kanske inte följs idag, inget behov av bunkring, upphörande av bildningen av farligt avfall med mera.

För befintliga leverantörer detta kan dock vara dödligt. Fabrikerna har byggts för att tillverka en viss typ av kemikalier, och ju längre den kan säljas, desto bättre affärer. Men både EU i sin nya kemikaliestrategi och Sverige i miljömålet “En giftfri miljö” slår fast att farliga kemikalier måste fasas ut. Om det inte är möjligt att helt utesluta dem bör koncentrationen minimeras.

Detta fungerar inte när det gäller handsprit, eftersom produktens funktion endast kan uppnås vid en halt mellan 60-85 procent etanol. Om halten är för låg blir effekten otillräcklig och om halten är för hög avdunstar etanolen för snabbt. I EU

I EU:s kemikaliestrategi är det tydligt att hållbarhetsvinsterna uppnås i designfasen av nya produkter vid val av råvaror och tillverkningsmetoder för nya produkter.

På marknaden finns det alternativ till både etanolbaserad handdesinfektion och etanolbaserad parfym. En ersättning med produkter som är både effektivare och billigare men försenade på grund av fel i märkningen, olaglig försäljning och hantering, fel i arbetsmiljöarbetet och felaktig, lätt avfallshantering.

Farliga kemikalier måste behandlas som farliga under hela sin livscykel så att det blir ett naturligt val för användarna att ersätta befintliga produkter med nya mer hållbara alternativ. Konsumenter som fattar hållbara beslut är en nyckel i EU:s kemikaliestrategi, men då är det viktigt att konsumenterna får rätt information för att kunna fatta hållbara beslut.

Enligt WHO är starka kemikalier i handdesinfektion är en anledning till att vårdpersonal undviker hygienrutiner och uppmanar vården att söka alternativ för ökad patientsäkerhet.

Handsprit som såldes i Sverige under pandemin var inte deklarerat enligt gällande punktskatt och därför har billigt handsprit som nu till stor del är uppbränt efter att det funnits i standby lager visat att vi inte ens nått en linjär förbrukning av hand hygien. Produkterna skapar utsläpp både för tillverkning och avfall utan att ha använts en enda gång.

Anders Karlsson

Hållbarhetschef, Hygiene of Sweden AB


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen