Vad har hänt?
Den 5 augusti kom en banbrytande amerikansk dom som fann att Google hade ett olagligt monopol på sökmotormarknaden. Nio av tio internetsökningar sker på Google och sökmotorns moderbolag, Alphabet, ska ha använt sina muskler för att slå ut konkurrenter, enligt domaren.
Nu har det amerikanska justitiedepartementet lagt fram förslag på hur Googles monopolställning kan brytas upp, genom att bokstavligen bryta alfabetet i bitar. Något som många kritiker av de stora techbolagen har drömt om.
Vad skulle det betyda?
Det skarpaste förslaget innebär att Google skulle behöva sälja webbläsaren Chrome, en affär som enligt Bloomberg uppskattas vara värd 15 till 20 miljarder dollar. Dessutom finns krav på att Google ska sluta betala mobiltillverkare, som Apple och Samsung, för att göra Google till standardsökmotor på telefonerna.
Google kan också tvingas dela data med konkurrerande sökmotorer. Om åtgärderna inte räcker för att rubba företagets position på marknaden kan Google även tvingas sälja mobiloperativsystemet Android.
Det skulle vara ett ännu större slag för teknikjätten än att förlora sin webbläsare.
Vad händer nu?
För oss enbart dödliga kommer ingenting att förändras på lång sikt.
Rättegången inleds i april och dom väntas i augusti nästa år – och den kommer med största sannolikhet att överklagas.
Donald Trump i presidentskapet kan också påverka processen. Flera rättsfall mot de stora teknikföretagens marknadsdominans inleddes visserligen under hans senaste mandatperiod, men han har uttalad skepsis mot att tvångsbryta bolagen.
Google själva har i uttalandet kallade förslagen för “extrem” och måste lägga fram sina motförslag till domstolen senast den 20 december.
Samtidigt har röster höjts i både EU och USA om att “big tech”-företag måste delas upp för att stoppa monopolsituationer. Europeiska kommissionen har öppnat för att tvinga Google att sälja av delar av sin annonsverksamhet, medan det amerikanska justitiedepartementet driver en sådan stämning mot Apple för företagets järngrepp om iPhones ekosystem.
Läs också:
Hon tog sig an teknikjättarna: “Vi har saker på gång”
Google hotas av tvångsförsäljning
AI skulle kunna äta upp Googles klimatmål