Köttbullar, sill – och bakterier?
Under julen kan det vara bra att vara lite extra noga med mathygienen.
– Det krävs en lite annorlunda hantering av maten, säger Karin Landström vid Göteborgs universitet.
Julen kan innebära både större mängd mat och fler matgäster än man är van vid.
Maten kan vara ute längre än vanligt och går dessutom ofta fram och tillbaka mellan kylen och matbordet under några dagar. Det finns perfekta förutsättningar för att få in bakterier.
Här är några handfasta tips för att undvika matförgiftning som en ovälkommen julklapp.
Värm ordentligt
Var extra försiktig med hygienen:
Det är ett bra råd i allmänhet, att faktiskt tänka på det. Vi har mycket bakterier på händerna, så det är bra att tvätta händerna både innan du lagar mat och innan du äter, säger Karin Landström, som är lektor i näringslära.
Speciellt om man har hanterat rått kött och liknande och att man dessutom verkligen tvättar skärbrädor och knivar, eftersom bakterier gillar proteiner.
Var försiktig med temperaturen:
Värmer du mat ska du helst få upp den till minst 72 grader. Nu står inte folk där med en termometer, men det är de råden de brukar ge.
Under julen kan du också ha mat som har stått ute ganska länge och bara är ljummen. Det är en perfekt plats för bakterier att börja växa.
Värm endast en gång:
Du bör i allmänhet inte värma upp maten om och om igen. Mat som stått i kylen och värmts upp ska helst inte läggas tillbaka i kylen efteråt, säger Karin Landström.
Så du kan försöka att inte producera mer mat än vad som kommer att konsumeras.
“Annorlunda tillfälle”
Det gäller särskilt, fortsätter hon, om man värmer maten i mikrovågsugn, där det är lite svårare att få en jämn temperatur.
Man bör även vara extra försiktig med proteinrik mat som inte värms upp alls, till exempel ägghalvor.
Julen är ett lite annorlunda tillfälle. Jag tror att det är en riskfaktor, att man tänker att “det brukar gå bra annars”, säger Karin Landström.
Så man kan tänka på det generellt, att man hanterar maten lite olika också.
Fakta: Tips för att undvika matförgiftning
Placera kylprodukter som färskt kött, fisk och mejeriprodukter i kylen så snart som möjligt. Kylaren bör helst hålla runt 4 grader.
Var noga med att tvätta händerna före tillagning, såväl som omedelbart efter att du rört vid rått kött.
Se till att hålla rent där du lagar mat. Tvätta knivar och skärbrädor noggrant om du skär rått kött.
Ställ lagad mat i kylen så snart som möjligt. Dela större mängder mat i mindre behållare för att kyla ner dem snabbare eller kyl maten utomhus om det är kallt ute.
Färsk fisk som till exempel ska ätas rå eller marinerad ska först ligga i frysen i minst tre dagar.
Använd tillräckligt med vinäger och salt när du lägger till fisk och förvara marinaden i kylen.
Var noga med att tillaga ordentligt, till exempel köttfärs och fågel.
Källa: Livsmedelsverket.