Linn Blohm är van vid tuffa strider kring målgården, både när hon ska hindra motståndarna från att göra mål och när hon ska producera forward. När försvarsspelare tar till oärliga medel pekar domarna på straffpunkten. Blohm medger att hon brukar känna olika kring domarnas beslut beroende på om hon anfaller eller försvarar.
– Många gånger tycker man att det ska vara straff och många gånger inte, säger hon på telefon från EM, där Sverige tar emot Polen på torsdag i den första matchen i mellanomgången.
Vissa straff är tydliga, andra mer på gränsen. Det är upp till domarens bedömning och Blohm säger sig ha full förståelse för att det kan vara svårt att avgöra.
– Det är situationer som rör sig väldigt snabbt och en domare måste ta beslutet där och då. I vissa matcher måste man göra mer och så länge domarna håller en rak linje och dömer efter samma saker för båda lagen är det helt okej, säger hon.
Så när blir det straff? DN ställde frågan till Sveriges internationella domare Mattias Wetterrwik, som tillsammans med Mirza Kurtagic dömde OS i Paris i somras. Han förklarar att det förenklat finns två situationer:
Om en spelare försvarar sig innanför linjen eller om anfallaren berövas en klar målchans.
– Är man fri mot mål och det är ingen i vägen och man blir neddragen eller knuffad så att man inte får hundraprocentig möjlighet att hantera situationen, då är det straff, säger Wetterwik.
Ofta är det upp till domarna ska bedöma hur mycket anfallsspelaren störs vid den klara målchansen.
– Det är mycket kontakt i handbollen och det är klart att försvarsspelare ofta har lite kontakt eller håller lite i tröjan, men att anfallaren ändå får möjlighet att skjuta. Där måste vi göra en avvägning om spelaren kunde skjuta så bra som möjligt eller om kontakten påverkade och försvårade, säger Wetterwik och berättar att även täckning inne på målgården till viss del är en bedömningsfråga.
– Även om man står med halva foten innanför linjen så klassas det inte som att vara inne, säger han.
Så var går gränsen?
– Det är lite svårt att säga, men oftast behöver man stå med båda fötterna innanför linjen. En handbollsspelare står sällan stilla. För domaren är det viktigt att se exakt var försvararen står när kontakten uppstår. Det händer ofta att försvararen landar innanför linjen och om man tittade på det så skulle det bli straff varenda gång, säger Wetterwik.
När det kommer till kantspelet handlar det om att avgöra vilken spelare som var på plats först. vem “äger rummet”. Om försvararen påverkar effekten av anfallarens hopp är det en straff. I det motsatta läget ska domaren blåsa för ett offensivt regelbrott, det som på handbollsspråk kallas striker’s foul.
– Om jag som försvarare är först på plats, står still och anfallaren springer på mig, då är det en offensiv foul, säger Wetterwik.
Som i de flesta idrotten har takten i handbollen ökat, vilket har försvårat domarens uppgift. Numera finns det även videorecension i mästerskap, men till skillnad från fotboll används det inte i straffsituationer, med undantag om situationen inträffar under matchens sista 30 sekunder. VR, som det heter inom handboll, används för utvisningar och för att bedöma om en boll gått över mållinjen. Domarna kan också gå till en monitor vid sidan av planen och se om en spelare tydligt har förvärrat fallet under en närstrid.
Wetterwik säger att filmandet är ett av flera områden som domarna nyligen har blivit ombedda att vara extra uppmärksamma på.
– Inte för att det är ett problem, utan mer för att förebygga. Handbollen är måna om att behålla sin image som en gentlemannasport, säger Wetterwik som menar att det att man tidigt satte ner foten när det kommer till filminspelning har gjort handbollen mindre problematisk.
Fakta.Så EM fortsätter för Sverige
Matcher i mellanomgången
Torsdag 5 december 15.30: Polen
Fredag 6 december 15.30: Rumänien
Söndag 8 december 20.30: Frankrike
Tisdag 10 december 20.30: Montenegro
Läs mer:
Målfirande när handbollsdamerna krossade Turkiet
Stjärnan om tuffa tider: Landslaget räddade mig