“Ju mer exotiskt och ju längre du stannar – desto fler vacciner kommer ifråga”
Vintermörkret gör många svenskar sugna på att resa och i år kan vi njuta av en riktig “arbetarjul” med många lediga dagar. Sol och badväv – men glöm inte att tänka på det här med resevaccin.
– Det viktiga är att man har reflekterat över det och funderat på om man behöver vaccinera sig. Och det behöver man göra ungefär en månad innan man reser, säger Marcus Olausson, läkare.
“Livligt farliga sjukdomar”
Om du behöver vaccineras eller inte beror förstås mycket på resmålet.
– Åker man på en vanlig badsemester i en eller två veckor, så behövs det i regel inte så mycket vaccin. Men ju mer exotiskt det är, ju längre du stannar eller ju mer spartanskt du lever, desto fler vacciner kommer rimligen att komma ifråga, säger doktor Marcus i Nyhetsmorgon.
Han menar att det är stor skillnad på att åka till Phuket i två veckor och ligga vid poolen kontra att tillbringa tre månader i Thailands djungel – att bo i tält, exponerad för myggor och inte ha tillgång till toalett.
Många kanske tror att man inte behöver resevaccin om man är frisk och stark, på samma sätt som man tänker med till exempel influensavaccinet.
– Då tänker man fel. Resevaccinet rekommenderas till alla, även barn. Ofta är det sjukdomar som är helt klart farliga. Då spelar det egentligen ingen roll om du är frisk, vältränad och stark – om du får rabies. Det hjälper inte då.
Se över ditt grundskydd
Det finns en rad allvarliga sjukdomar som vi rekommenderas att vaccinera mot, men doktor Marcus varnar främst för rabies, tyfoidfeber, denguefeber och malaria.
Det finns inget vaccin mot vanlig turistdiarré – även om koleravaccinet ibland påstås hjälpa.
– Det har väldigt liten effekt just mot turistdiarré. Mot kolera – fantastiskt, mot turistdiarré – inte så bra, säger doktor Marcus.
Ett stort problem som många människor kan känna igen är att hålla reda på vilka vacciner du har tagit och hur många doser. Och det finns inget register som hjälper oss.
– Där kan jag säga att jag har väldigt dålig koll på vad jag har tagit. Vi har inget rikstäckande system. I det här fallet kan man tycka att det hade varit väldigt trevligt att ha det. Det är det gula vaccinationskortet som man ska gräva fram.
Grundtipset från Dr Marcus är att se till att du har ett bra grundskydd.
– Håll koll på när dina grundvaccinationer gick ut – de vaccinationer du tog som barn. Dessa sjukdomar finns fortfarande och frodas utomlands. Om det har gått mer än 20 år bör de fyllas på! Hellre safe than sorry.
Streama Nyhetsmorgen på idag nyheter Play
Nyheter varvas med djupgående diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.