Advokaten, som är i 30-årsåldern, greps i ett parkeringshus i centrala Stockholm den 24 april i år och har suttit häktad med restriktioner sedan dess.
Han misstänktes då av polis och åklagare för att ha agerat mellanhand i utpressningshärvan där förre börschefen Joachim Kuylenstierna utsattes för mordhot och ombads betala 100 miljoner.
Medan hoten och utpressningen pågick föreslog Joachim Kuylenstierna att erbjuda utpressarna en delbetalning i form av en tomt, detta i samråd med polisen. Det var då advokaten dök upp – utpressarna föreslog att han skulle hjälpa till med pappersarbetet för överlåtelsen av tomten. Det var vid advokatens möten med kuylenstierna som misstankarna mot honom uppstod.
Samtidigt pågick andra utredningar av advokaten. I början av september åtalades han inte bara för försök till medhjälp till grov utpressning, utan också för flera fall av ocker då han ska ha ägnat sig åt svarta lån till skyhöga räntor, för olaga tvång, missbruk av domstol och grova bokföringsbrott. Advokaten förnekar alla anklagelser. Rättegången inleddes i slutet av september.
Imorgon torsdag påbörjar processen av den del av åtalet som omfattar det misstänkta ekonomiska brottet. Advokaten släpptes dock från häktet på tisdagseftermiddagen. I utpressningsdelen anser tingsrätten inte att det finns sannolika skäl för misstankarna, vad gäller det ekonomiska brottet har det endast konstaterats att det inte finns skäl för att han ska sitta häktad längre.
– Det är klart att min klient kommer att frikännas i delen av utpressningsförsöket. I den ekonomiska biten förnekar han att han skulle ha bedrivit någon låneverksamhet, säger advokatens advokat Henrik Olsson Lilja.
För bara ett par dagar då greps dock två nya personer i ärendet – två män i 35-årsåldern. De är misstänkta för grovt skattebrott och grovt penningtvättsbrott. Brotten ska ha begåtts i slutet av september och i början av oktober. Enligt DN:s källor har de tagit cirka 750 000 från advokatens företag under tiden han suttit häktad.
– Jag kan bekräfta att de båda är häktade och att det finns en koppling till det pågående ärendet, mer kan jag inte säga av förundersökningstekniska skäl, säger Jerker Asplund, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, som leder den här delen av ärendet. .
Enligt DN:s källor och enligt uppgifter från förundersökningen har polisen länge misstänkt att advokaten umgåtts med och rest tillsammans med personer i gängkriminella kretsar. Den pågående rättegången har också deltagit av personer som polisen kopplar till gängkriminalitet.
Åklagarna har begärt företagsbot på 6 miljoner kronor för advokatbyrån och 1,5 miljoner kronor för honom personligen. Åklagarna har också yrkat på att tingsrätten ska förbjuda advokaten att ge råd och affärer i tio år för det fall han fälls.
Rättegången avslutas i början av december.