Framtiden syns ofta tydligast när man ser tillbaka.
I samband med att idag nyheter 1924 firade sitt 60-årsjubileum som tidning ägnade sig redaktionen åt fördjupad journalistik. Närmare bestämt grävdes fram fem personer som läst DN ända sedan den 23 december 1864 – dagen då DN kom ut med sitt första flämtande och endast fyrasidiga nummer.
1864 var en annan tid, även då. Året som DN föddes bar stockholmskvinnorna krinoliner, levde i snitt 46,4 år och födde i snitt 4,6 barn (jämfört med dagens 83,7 år och 1,89 barn). Det var också året då gifta svenska kvinnor för första gången fick rätt att ägna sig åt handel och hantverk och Statens normalskola för flickor började sin verksamhet.
Nu hade tidningen letade upp några av dem som läst den från början och som “fortfarande får sin dagliga underhållning av den” (idag skulle man nog kalla det “djupgående feedback från en dedikerad fokusgrupp”). Bland de tillfrågade fanns alltså läkaren och folkbildaren Anton Nyström, som lade ut texten om tidningens politiska frihet och “glada kämparanda”. Här fanns vitvaruhandlaren John Hultenberg, en av tidningens mest lojala annonsörer, och CE Baumgardt, en tillverkare inom borstbindarbranschen som hyllade DN:s position som en ledande nyhetsbyrå.
I snart 40 år har hon levererat dagens DN till prenumeranter runt Klarabergsgatan och mitt på Drottninggatan.
En särskild plats bland dessa veteraner intar denna dag den 84-åriga änkan Lovisa Jansson-Grönvall, som tar emot tidningens reporter på ålderdomshemmet Sabbatsberg. Hon började läsa DN redan som 24-åring när hon jobbade hos en källarmästare på Tjärhovsgatan där hushållarna förvarade tidningen. När hon var klar med sina sysslor för dagen brukade hon låna tidningen och studera den i sin kammare. Nu drar hon med darrande händer fram det allra första numret av idag nyheter som hon förvarade i en kista under sin säng.
Änkan Jansson har läser nämligen inte bara tidningen från första början. Hon har också varit delaktig i distributionen. I snart 40 år har hon levererat dagens DN till prenumeranterna runt Klarabergsgatan och centrala Drottninggatan – en av de lågavlönade kvinnorna som gett tidningen dess smeknamn “Madam Andersson”. “Hur många steg hon tog under den här långa promenaden är inte lätt att säga”, konstaterar tidningens reporter, “men förmodligen skulle de tillsammans bli en så kallad Jakobstrappa.” Han skriver vidare: “Nu njuter gubben sin välförtjänta vila i ålderdomshemmet på Sabbatsberg. Hon behöver inte längre åka och hämta idag nyheter utan istället kommer idag nyheter till henne varje dag och studeras lika flitigt. som det en gång gjorde i den lilla kammaren på Tjärhovsgatan.”
En tidning som kommer till sina läsare. Och läsare som kommer till deras tidning. En tidning som har sett hur världen förnyas och som själv förnyas tillsammans med den. Idag när DN fyller 160 år är det fortfarande en lysande idé.
Men i vår skruvade och anti-resone-era är det ett rykte du kan bära med viss stolthet.
Visst har det funnits och finns fortfarande en förtjust avundsjuk bild av DN som ett slags halvofficiellt tjänstemannaverk för korvstoppning. En läroanstalt som tagit på sig uppgiften att förklara både hur saker hänger ihop och – inte minst på de opinionsbildande sidorna – hur saker och ting hänger ihop. skall hänga ihop.
Något av detta kan säkert att vara sant. Men i vår skruvade och anti-resone-era är det ett rykte du kan bära med viss stolthet. En tidning måste hänga med i sin tid – och gör det oftast bäst genom att förstå dess historiska värde. I grunden handlar det om att föra vidare den intellektuella tradition som styrde DN redan när änkan Jansson med flera började läsa den 1864: drömmen om alla individers befrielse från deprimerande tankesätt.
“Så kom idag nyheter”, säger en annan av de första kvinnliga läsarna från 1864 i DN:s undersökning, “och när jag såg dess första nummer sa jag till min man att det var precis den tidning jag ville ha.”
Läs fler texter av Björn Wiman. Prenumerera även på nyhetsbrevet Kulturvecka med Björn Wiman som kommer i din brevlåda varje torsdag.
Läs mer: Fem profiler som präglat tidningen – i 160 år och här är hela första numret av DN.