När polispatrullen kommer in genom dörren till lägenheten sitter en kvinna ihopkrupen i ett hörn, längst in i soffan. Hon blöder från munnen och har en bebis i famnen. Kvinnan berättar att hon och hennes dotter har fått ett hårt slag i huvudet och kroppen, att bebisens skalle buktar ut.
“Jag har aldrig sett ett så litet barn reagera på ett sådant sätt att det blev förlamat. Hon varken grät, skrek, lät, rörde sig eller gjorde något alls”, skriver en av poliserna i en anmälan efteråt.
Föräldrarna i Borlänge har varit känd av polisen i flera år. Fadern är dömd för en rad brott: narkotika, vapen, hot, våldsamt motstånd och har vårdats på en sluten psykiatrisk enhet på grund av drogutlöst psykos. Mamman har varit misstänkt för narkotikabrott vid flera tillfällen, men aldrig dömts. Hon hävdar själv att spåren av droger kommer från hennes mediciner.
När barnet föds, i början av 2024, undersöks föräldrarna i ett utredningshem under flera månader. Personalen tittar på dem och fastställer senare att de har en tillräckligt god föräldraförmåga. De ser visserligen risker med pappans missbruk, men familjen måste få stöd av socialtjänsten för att hålla ordning i hemmet.
Under sommaren, när tjejen är fem månader, får kommunen två anonyma orosanmälningar om att bebisen setts med sina till synes kraftigt drogade föräldrar. Pappan sägs vara “i ett psykotiskt tillstånd” och ser “gubbar i skogen”.
Socialtjänsten ringer familjen till ett möte. Där talar pappan sluddrigt och osammanhängande. Mamman somnar vid flera tillfällen och har svårt att hålla ögonen öppna.
Men föräldrarna är fortfarande uppmärksamma på bebisens behov och accepterar den hjälp de erbjuds, konstaterar handläggarna. Mamman och pappan får ta hem sin dotter, mot att de genomgår ett drogtest dagen efter.
En vecka senare ska proverna visa spår av amfetamin, hos båda föräldrarna.
Då är pappan redan häktad, misstänkt för grov misshandel av sin bebis, som ligger på intensiven med allvarliga skador.
Rättsläkaren som undersöker bebisen noterar i journalen: “Huvudet är täckt av ett fem centimeter långt ljust hår”. Hjärnblödningen och skallfrakturer, liksom svullnad och blåmärken, har ett utseende som starkt tyder på att de har orsakats av “trubbigt våld”.
Generellt sett innebär denna typ av skada, enligt rättsläkaren, “en avsevärd risk för dödlig utgång”.
Flickan vårdas på sjukhuset i en knapp vecka. Mamman verkar vara drogpåverkad, enligt sjukvårdspersonalen och polisen.
Nu kommer oron bebisens liv och hälsa ur flera vinklar, visar DN:s granskning.
På kort tid gör två poliser en orosanmälan till socialtjänsten. Som två läkare. Och SOS Alarm, barnakuten och vårdcentralen. Flera av dem anser att mamman inte ska vara ensam med barnet.
Socialtjänsten beslutar att barnet ska följa med sin mamma hem.
Anmälan om oro
Vid misstankar om att ett barn far illa rekommenderas alla att göra en anmälan till socialtjänsten. En orosanmälan kan göras anonymt.
Anställda på vissa myndigheter och som arbetar nära barn – som skola, förskola, tandvård, sjukvård – är enligt lag skyldiga att göra orosanmälan vid tecken på övergrepp.
Socialtjänsten ska då göra en skyddsprövning.
Källa: Socialstyrelsen
Drygt tre veckor senare stoppas mamman i en bil, mitt i natten.
Tre personer sitter i baksätet med varsin öl i handen, enligt polisanmälan. Mamman har inga pengar och ingen mat till bebisen, säger hon.
Patrullen misstänker att mamman är drogpåverkad. Ett drogtest bekräftar att det är amfetamin. Rättsläkaren avfärdar senare att det skulle vara narkotika från utskrivna läkemedel.
Den här septembernatten är hennes dotter hemma med två barnskötare, som är kända av polisen sedan tidigare. En av dem upplevs vara tydligt drogpåverkad, enligt patrullen.
Vid det här laget har Inspektionen för vård och omsorg fått kännedom om fallet, via ett anonymt tips. Myndigheten har även gjort en orosanmälan till Borlänge kommun, samt påbörjat en tillsyn av socialtjänstens arbete.
I mitten av september beslutar Borlänge kommun att omgående ta hand om bebisen med stöd av LVU. Det har nu gått nästan fem veckor sedan misshandeln.
LVU
Om ett barn riskerar att skadas på grund av exempelvis bristande omsorg, eller eget skadligt beteende, kan barnet omhändertas enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.
LVU ger barnet möjlighet att få skydd, även om vårdnadshavaren motsätter sig det. Beslutet fattas av domstolen.
Källa: Socialstyrelsen
Flickans representant, advokat Weine Daniels, vill inte kommentera socialtjänstens hantering av ärendet annat än att “hade inte pappan varit i lägenheten hade misshandeln inte skett”.
Pappan dömdes i november till 2,5 års fängelse för bland annat grov misshandel av barnet, misshandel av mamman, brott mot barnskyddet och ringa narkotikabrott. Mamman har åtalats för ringa narkotikabrott. Ingen rättegång har ännu ägt rum.
DN har sökt socialnämndens ordförande Cecilia Rodin (S) i Borlänge kommun, som avböjt en intervju med hänvisning till att hon inte svarar på frågor som rör “enskilda ärenden”. I en allmän kommentar via mejl skriver hon: “Det är en stor tragedi och ett totalt misslyckande när ett barn far illa och samhället misslyckas med sitt ansvar att skydda dem”.
Mammans offentliga biträde, advokat Björn Henriques, menar att det inte finns något “överhuvudtaget att kommentera när det gäller henne”.
– De hävdar mycket som inte stämmer. Hon verkar vara en ärlig person. De hävdar att hon har använt droger, men det har hon inte. När polisen stoppade bilen hade hon druckit ur en Coca Cola-burk. Det kan ha varit spetsat med något.
Pappans advokat Per Gisslén säger att hans klient inte vill kommentera händelsen eller socialtjänstens hantering.
Flickan är för närvarande placerad i ett familjehem. Läkarna vet ännu inte hur hjärnskadan kommer att påverka hennes liv.