“Tipp, tryck, tryck,”. Tvillingarna Kisha och Kiaan övar på julsånger inför kvällens julfest på Globen Quality hotel. Det är Nema Problema och Nya Kompisbyrån som har julfest för nyanlända och svenskar som vill fira en traditionell jul tillsammans.
Familjen Joshi kom till Sverige från Indien i våras och barnen har redan lärt sig några julsånger på förskolan i Flemingsberg. Låt tvååringarna leka runt den glittrande julgranen i vardagsrummet, vägg i vägg med klädaffären som är inredd som ett tempelrum med lyckogudinnan Lakshmi på väggen.
– Vi är hinduer och brukar inte fira jul, vår stora högtid heter Diwali som är en ljusfest, men för mig är det viktigt att lära mig att fira jul i Sverige, säger Sonali Joshi.
Under sina nio månader på landet har hon slukt alla svenska traditioner hon har snubblat på. Hittills har hon prickat av midsommar, nationaldag och halloween och ser nu fram emot att fira en typisk svensk jul. Hon har redan varit på flera trevliga julmarknader, bland annat i Gamla Stan.
– Jag har utforskat alla typer av högtider för att bättre förstå hur det svenska samhället fungerar. Det är viktigt för mig att förstå vilken typ av människor du är så att jag kan integrera mig mer i samhället. Jag gillar verkligen Sverige, säger hon.
Familjen kom hit tack till maken Mahesh Joshi, som jobbar med IT på Länsförsäkringar. Sonali Joshi arbetade med HR i Indien och söker nu likvärdiga jobb i Stockholm. Via Nema Problema har hon fått en mentor inom HR-branschen som hon är i kontakt med minst en gång i månaden.
– Hon hjälper mig att förstå vad HR innebär i Sverige. Om jag ska jobba med HR är det väldigt viktigt att förstå hur både arbetsliv och kultur fungerar. Jag har klarat C-nivån i svenska och ser fram emot att lära mig mer, säger hon.
Svenskt arbetsliv är helt annorlunda organiserade än i Indien. Där är arbetsdagarna betydligt längre och mammaledigheten varar bara i ett halvår.
– Här är arbetslivet mer inriktat på balansen mellan arbetsliv och familjeliv, i Indien förväntas man prioritera arbetet. För mig som mamma var det ganska tufft i Indien att ha mycket press från både arbete och hemarbete med barnen.
Sonali Joshi uppskattar att jämställdhet är en lagreglerad och prioriterad fråga i Sverige.
– Jag är verkligen glad att jag kom till det här landet där man värdesätter både människor och relationer. Här är det mer jämställt och båda könen hjälps åt med hushållsarbetet. Det är något väldigt unikt och väldigt bra med Sverige, säger Sonali och får hjälp av sin man att stuva in tvillingarna i varsin overall för att gå på julfesten.
Den julpynta foajén på Stockholms Quality Globe Hotel är fyllt med cirka 400 barn och vuxna som börjar kvällen med att äta julbord och umgås. Utöver julmys är syftet med kvällen att få nyanlända och svenskar att träffas. I programmet ingår både speeddejting med mentorer och tipspromenader för att skapa framtida vänkontakter.
Marie Jansson är en av mentorerna på plats i hotellets foajé. Hon lockades hit av dottern, som redan var med och tyckte att det var dags för mamman att göra en insats i samhället. Sedan i höstas har hon varit mentor i åtta månader åt en iransk kvinna som hon träffar ett par gånger i månaden och går på museum och promenerar tillsammans. De brukar också gå till biblioteket för att skriva CV, uppdatera Linkedin och öva på intervjuer. Den iranska kvinnan har redan fått praktik på ett techföretag och Marie Jansson tror inte att det dröjer länge med lite bättre språkkunskaper innan hon får jobb.
– Hon är otroligt tacksam och det är jättekul att få stötta. Jag får mycket energi själv och lär mig mycket. Jag tycker att det är tråkigt att människor som är så entusiastiska, vill in i samhället, få ett jobb, göra rätt för sig och skapa sin framtid här, möter så mycket motstånd, säger Marie Jansson.
Petra Lindberg är verksamhetsledare för Nema Problema och Nya Kompisbyrån och är glad över det stora uppslutningen.
– Det bästa sättet att skapa integration är möten. Det kan inte fungera på något annat sätt. Det gör att människor får förståelse för varandra och etablerar kontakt. Vi vill visa alla hur enkelt och roligt integration kan vara. Integration låter oftast ganska abstrakt och svårt. Men det tror vi verkligen inte, det är väldigt, väldigt enkelt, säger hon.
Organisationerna erbjuder bland annat mentorskap för att stödja nyanlända att komma närmare arbetsmarknaden och vänmatcher för att öka kontakten och stärka integrationen.
– För den som vill engagera sig har vi ett smörgåsbord med allt från volontärarbete på julfesten en kväll till att vara mentor för en nyanländ i åtta månader. Vi vill att trösklarna ska vara så låga som möjligt. Både för att engagera sig men också för att kunna etablera sig i samhället.
Nyckeln till allt är språk och arbete. En undersökning av Svenskt Näringsliv visar att sju av tio företag använder informella kontakter och nätverk vid rekrytering, vilket gör att många invandrare inte kommer igenom nålsögat.
– Om du kommer till Sverige och inte har några kontakter, hur ska du då få jobb? Många av de utrikesfödda vi träffar har ingen annan kontakt med etablerade svenskar utan bara med Försäkringskassan eller Migrationsverket. Det personliga mötet är så viktigt, att bli sedd och lyssnad på, säger Petra Lindberg.
Av de 450 adepterna som går sitt mentorsprogram årligen får cirka 35 procent jobb redan medan programmet pågår.
– Det är fantastiska siffror, i snitt tar det runt fem år för invandrare att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Efter ytterligare ett år brukar ytterligare 35 procent vara i arbete, säger hon.
Organisationerna har tydligt märkt att färre migranter har kommit till Sverige de senaste åren, förutom ukrainarna. Samtidigt finns ett växande behov av integration bland andra generationens invandrare i segregerade områden.
– Vi har märkt en minskad efterfrågan från första generationens invandrare, därför måste vi nu börja titta på andra generationen, de har samma problem med att hitta jobb och diskrimineras på arbetsmarknaden.
För att slutföra integrationen Det krävs en tydligare politisk styrning på flera plan, anser hon.
– Politiker pratar ofta om hur viktigt civilsamhället är, men då måste man visa det i praktiken också. Jag skulle också vilja se en anonymiserad rekrytering, framför allt inom den offentliga sektorn, så att man inte blir klarad på en gång bara för att man inte har ett etniskt klingande namn, säger Petra Lindberg.
Mot slutet av kvällen skruvas musiken upp i högtalarna och tvillingarna Kisha och Kiaan får äntligen dra nytta av deras övade knacka. I en hundra meter lång ringdans dansar barn och vuxna som små grodor och skramlar runt foajén.
Familjen Joshi lämnar julfesten sist av allt, glada och utmattade, och i slutet får barnen varsin julklappspåse. Paketen är fyllda med biobiljetter, nallar och ritblock och annat skänkt av både företag och privatpersoner. Men den bästa julklappen vore ett jobb för Sonali.
– Vi åkte hit mycket för barnens skull, men också för min egen skull, för att knyta fler kontakter. Jag längtar efter att få ett jobb så snabbt som möjligt för att kunna använda min utbildning och erfarenhet och bidra mer till det svenska samhället, säger Sonali Joshi.