Brottslingar säljer falska BankID-handlingar på stängda chattforum, som bland annat används för att köpa energidrycker, snus och alkohol – trots att man inte är myndig. En som försökte köpa var “Maja”, som egentligen heter något annat.
17-åringen skulle inte bli myndig förrän nästa månad, men när kompisen firade sin födelsedag på en nattklubb i Göteborg ville hon vara med. “Majas” nära vänner tipsade henne till en hemlig discordgrupp, där man kunde köpa falska id-handlingar som såg ut att komma från BankID.
– Vännerna sa att det fungerar jättebra och appen har många användare, säger “Maja” i polisförhör.
Så det var dags att köpa
Hon laddade ner discord och inom en timme hade hon digitala dokument i en app, identisk med BankID:s, som visade att hon var 18 år. Det betalade hon 289 kronor för.
– Jag frågade om jag fick köpa leg. Så därifrån fick jag skicka bilder, att använda för tillägget och sedan vilket personnummer jag ville ha. Ungefär så, fortsätter tonårstjejen i förhöret.
Väl där visade hennes vänner sina äkta fysiska ID-handlingar. När det var “Majas” tur visade hon sin digitala. Nattklubbens väktare visste att det fanns falska appar och blev misstänksam. Han valde, precis som BankID och polisen uppmanar, att scanna “Majas” app.
Resultatet i väktarens mobil blev en ny QR-kod – inte en verifierad person. En ångerfull 17-åring erkände att id-handlingen var falsk och polis kallades till platsen. Ett halvår senare döms hon nu vid Göteborgs tingsrätt för falskt bruk av handling. Straffet blir villkorlig dom och böter till brottsofferkassan.
Stort mörkt tal
Domen mot “Maja” är ovanlig men inte unik. Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationell IT-Brottscentral, förklarar att den mörka historien är stor.
– Att stöta på falska eller fysiska ID-kort är otroligt enkelt. Det har vi utvecklingen av internet att tacka för, hur lätt man kan anonymisera sig som köpare och säljare, säger Olsson.
– Det finns hur många appar som helst som även säljer falska körkort, pass och arbetsgivarintyg. Egentligen är allt till salu. Så vad det handlar om är att vi måste bli bättre på att identifiera handlingen framför oss, fortsätter han.
Brottskommissarie förklarar att polisen utreder säljarna “per minut” – och att det beror på var i världen marknadsplatserna finns. När de har tid att undersöka dem tar de bort dem.
– Men man måste också vara tydlig med att det finns många plattformar som säljer sådant här. De ökar hela tiden, så det här är ett katt- och råttspel. Lösningen är att kontrollera dådet istället, så slipper vi att utsättas för brott, säger Jan Olsson.
Stor omsättning
Omsättningen i bedrägeriverksamheten är stor, men det är oklart exakt hur mycket det handlar om, förklarar han.
– Vi vet att priset man måste betala som användare för att få den här produkten inte är speciellt högt. Men är det många som köper det blir det förstås en ansenlig summa i slutändan.
Är det svårt att nå säljarna?
– Det är svårt att nå dem jämfört med en rattfyllerist, men det är absolut inte omöjligt och vi gör det då och då.