Insändare x 2 om Vänern och dess låga vattenstånd just nu, med svar direkt från Länsstyrelsen i Värmland.
Lägre nivåer än på flera år
Vad händer med Vänern? På cirka två veckor har vattnet sjunkit med cirka 15 centimeter och det är mycket vatten. För ett till två år sedan beslutades att Vänerns nivå skulle öka med 15 till 20 centimeter och det har fungerat bra, men det har inte varit så lågt som nu på flera år! Intressant med svar!
Morgonbadare
***
Dags att koppla in?
Är det någon annan som reagerar på Vänerns vattenstånd? Är det inte dags att plugga Göta älv igen..! Nu är man nere på nivåer som man inte skulle vara nere på igen, holmar och vikar och stränder växer igen… Jag tror att det skulle ligga i allas intresse att skydda världens vackraste sjö. Varför ska man ligga och tappa runt 850 kubikmeter vatten per sekund..? Man behöver inte så mycket energi att turbinerna i Göta älv måste gå på högtryck. Normalt samlas vatten på hösten för att kunna använda vattenkraften på vintern när vinden är lugn. Vindkraften har snurrat för fullt under hösten, men det har inte tagits med i beräkningen. Det är synd att det inte finns någon som reagerar i gruppen runt Vänern som skulle hjälpa till att rädda naturen runt Vänerns stränder. Var är Vänergruppen som tillsatts för att få en bättre reglering?
En som bryr sig om Vänern
***
DIREKT SVAR: Undantag från tappningsstrategin
Länsförvaltningarna har genom Vänerrådet regelbunden kontakt med Vattenfall angående tappning och vattenstånd i Vänern. Där har det varit känt sedan en tid tillbaka att kraftbolaget behöver sänka vattennivåerna i sjön vid några tillfällen för att kunna utföra arbeten på dammverket i Lilla Edet. Det handlar om undantag från den beslutade tappningsstrategin som vi har accepterat då det bland annat innebär dammsäkerhetsåtgärder. Vi kan också förtydliga att även om uttagsstrategin för Vänern hade följts till punkt och pricka så skulle vattennivåerna ha sjunkit nu under hösten. Ett av målen med den nya tappningsstrategin är att efterlikna den naturliga vattendynamiken i sjön och något lägre vattennivåer på hösten är ett av de element vi strävar efter.
Gunnar Lagerkvist
biolog, Länsstyrelsen Värmland