En lång väntan är över för Rumänien och Bulgarien. Länderna gick med i EU 2007 men har först nu blivit fullvärdiga medlemmar i Schengenpassunionen.
Tidigare i år avskaffades gränskontrollerna av flyg- och sjötrafiken, nu fram till årsskiftet även vid landgränser. Det innebär att rumänska och bulgariska medborgare kan resa lika fritt som svenskar i Europa, utan att behöva visa pass.
Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) välkomnade torsdagens beslut:
– Vi har tryckt på länge. Vi har också understrukit att Rumänien och Bulgarien har levt upp till de krav som EU ställt. Nu har det nått sitt mål, säger Strömmer.
Men bland de fyra Tidöpartierna finns ingen överenskommelse. När regeringens linje förra veckan beslutades i riksdagens EU-utskott motsatte sig Sverigedemokraterna.
– Med tanke på de problem som Sverige har haft med stöldgäng, trafficking och tiggeri är det mycket förvånande att (bara) ett enda parti är skeptiskt till detta, sa Charlie Weimers, SD-ledamot i EU-parlamentet, tidigare i år, i en intervju. med den SD-vänliga tv-kanalen Riks.
Även Socialdemokraterna har tidigare motsatt sig att Rumänien och Bulgarien släpps in i Schengen, men bytte sida för två år sedan.
I EU-nämnden var SD det enda partiet som inte stödde regeringen.
“(Men) uppenbarligen var frågan inte så viktig för SD för annars kan de tvinga regeringen att följa dem”, skriver Matilda Ernkrans, S-ledamot och vice ordförande i EU-nämnden till DN.
Redan 2011 bedömd Europeiska kommissionen att Rumänien och Bulgarien uppfyllde alla formella krav för att gå med i passunionen. Att beslutet tog så lång tid beror på EU-ländernas regeringar.
Nederländerna och Österrike har tidigare lagt sitt veto, då de ansåg att Rumänien och Bulgarien hade för lite kontroll över sina egna gränser mot länder utanför EU, vilket skulle innebära en ökad risk för illegal migration.
Fakta.Schengensamarbetet
Inom Schengenområdet har länderna gemensamma yttre gränser men avskaffat kontrollerna vid de inre gränserna.
Idag deltar 28 länder i samarbetet. De är alla EU-länder utom Irland, Cypern och Kroatien.
Förutom EU-länderna är även Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein medlemmar.
Den österrikiska regeringen var sist att släppa sitt veto, efter intensiva förhandlingar under året.
Justitieminister Gunnar Strömmer säger att det har varit viktigt för andra EU-länder att ta Österrikes åsikter på allvar, men inte heller att bryta löften till Rumänien och Bulgarien.
– De lever upp till de krav som ställs. Sedan är det oerhört viktigt att vi följer de spelregler som vi sätter upp oss, säger han.
Läs också:
Europeiska kommissionen: Släpp in fler länder i Schengen
Regeringen förlorar i riksdagen när S och SD säger nej