På SSAB uppmanas anställda att inte säga “god jul” till varandra.
Enligt företaget är det exklusivt då inte alla kulturer och religioner firar jul.
Reaktionerna på beslutet har varit starka och enligt språkexperten Adrian Rodriguez är förslaget dessutom helt onödigt då ordet jul inte är kristet.
– Ordet i sig har ingen koppling till ett kristet firande, säger han P4 Norrbotten.
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig sedan den svenska ståljätten gick ut och uppmanade sina anställda att inte säga god jul till varandra. På idag nyheter Nyheternas Facebook har kommentarerna strömmat in det senaste dygnet. “Sjuk”, “Politisk korrekthet i absurditet”, “Sorgligt och fegt” och “galenskap” är bara några av de hundratals kommentarerna på den sociala medieplattformen.
Även ur politisk synvinkel har uppropet väckt känslor. “Det här är bara så dumt att klockorna stannar”skriver Sveriges tidigare moderata arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin på Facebook.
Även en anställd inom företaget som idag nyheter Nyheterna pratat med är upprörd över uppmaningen.
– Vi har typ tre invandrare på jobbet, det kanske borde jobbas mer på att anställa minoriteter än att jobba med godhetsjunkies på utsidan. Ingen är förvånad över deras galna åtgärder, säger medarbetaren.
Experten: Ingen kristen koppling
Företagets motivering är att alla anställda ska känna sig inkluderade innan jullovet. “Genom att använda ‘god helg’ eller säga båda, ‘god jul och trevlig helg’ kan vi se till att alla känner sig inkluderade och respekterade, oavsett vad de tror på”, skriver företaget på sitt intranät, enligt Expressen.
Men ordet jul har ingen kristen koppling enligt språkexperten Adrian Rodriguez. Och att företaget istället råder sina anställda att använda ordet helg, menar han snarare går emot vad de vill uppnå med uppropet.
– Det intressanta är att själva helgen har ett kristet innehåll, den syftar först och främst på kyrkliga högtider. Så frågan är om det uppfyller syftet att vara inkluderande, säger han till radion.