I dag väcks stämning för grovt vållande till annans död, flera fall av grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan efter olyckan på Gröna Lund.
Åklagaren yrkar på företagsbot på totalt 18 miljoner för Gröna Lund och två andra företag.
Åklagaren väcker i dag talan för grovt vållande till annans död, flera fall av grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan efter olyckan på Gröna Lund. Åklagaren yrkar på företagsbot på totalt 18 miljoner för Gröna Lund och två andra företag. Åklagaren menar att företagen genom sitt agerande har visat grov vårdslöshet, alternativt vårdslöshet.
Företagsböterna är bland de högsta någonsin i Sverige.
– I tivolianordningar ska alla delar vara säkra och det finns ett tydligt regelverk med svensk standard att följa. Om företagen hade följt reglerna hade det inte hänt, säger överåklagare Christer B. Jarlås vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
Förundersökningar består av bland annat materialanalyser, tekniska undersökningar och förhör.
– Om du tillverkar en produkt, som de främre upphängningsarmarna, måste de vara säkra. Hade en föreskriven revisionsbesiktning av de nytillverkade bärarmarna genomförts före montering, skulle defekterna med stor sannolikhet ha upptäckts. Dessutom visar tester av Jetlines säkerhetsbyglar att de misslyckades med att skydda vuxna och istället orsakade skador, säger Christer B. Jarlås.
Gröna Lund nekar till anklagelserna.
“Vi anser inte att något brott har begåtts inom ramen för Gröna Lunds verksamhet och därför förnekar vi anklagelserna. Men vi ser mycket allvarligt på händelsen”, skriver parken i en skriftlig kommentar till TT.