Svar på inlaga om Sunne och Torsby räddningstjänst, i idag nyheter den 4 december.
Sunne och Torsby räddningstjänst fördjupar samarbetet mellan våra kommuner med ett nytt avtal för att stå bättre rustade ledningsmässigt. Den förändrade världsbilden och ökade krav från nationell nivå gör att mindre kommuner som vår behöver samarbeta för att lösa uppgiften på ett bra sätt.
Räddningstjänstens viktigaste uppgift är att rädda liv och egendom. I hela Sverige samarbetar räddningstjänsten mer och mer, eftersom små enheter inte längre klarar sig själva.
I Sunne och Torsby vill vi öka tryggheten för invånarna, möta behov och bli bättre på att hantera nya utmaningar. Därför har kommunerna beslutat att vi ska samarbeta. Vi stärker också organisationen och ökar från 7,5 till 9 årsarbetare. Just nu söker vi en operativ chef till vår gemensamma räddningstjänst.
Sunne och Torsby har samarbetat sedan 2018. 2023 utvärderades avtalet. En extern part intervjuade fackliga företrädare, dagpersonal och deltidsbrandmän för att skapa en bra grund för ett nytt avtal.
Det nya avtalet, som träder i kraft den 1 januari 2025, ska öka samarbetet, minska sårbarheten och utveckla våra resurser. Ledningsfunktionen är fortsatt gemensam och omfattar räddningsledare, tillsyn och administration. Det nya avtalet ger tydligare roller som ska effektivisera arbetet. Efter en rad informationsmöten om samverkansavtalet ser vi nu fram emot att det ska hinna lösa sig.
Vi tog extra tid i organisationen för att fundera över förslaget till en verksamhetschef. Efter att ha analyserat behovet av avlastning flyttas utbildning och materialansvar från verksamhetschefen till andra befattningar. Vi fortsätter att anpassa arbetssättet tills det fungerar bra. Ett tydligt önskemål i utredningen var att ha en huvudman istället för två. Därför kommer den heltidsanställda personalen att anställas i Sunne kommun när det nya avtalet träder i kraft. Vi gör allt för att övergången ska gå smidigt. Deltidsbrandmännen fortsätter att vara anställda i Sunne respektive Torsby.
Behovet avgör vilka åtgärder som behövs. Det viktiga är att vi tar ansvar och inte låter kommungränsen stoppa oss. Tillsammans skapar vi trygghet för Sunne- och Torsbyborna.
Per Branzén, tillförordnad kommunchef Sunne
Zenitha Bäck, ordförande i bygg-, miljö- och räddningsnämnden, Torsby
Fotnot:
Faktaruta
Flera stora händelser genom åren har visat att den svenska räddningstjänsten behöver organisera sig i större enheter för att öka förmågan i räddningsinsatser. Sedan 2020 ingår Värmlands län i Räddningsregion Bergslagen (RRB). 2021 infördes en ny lagstiftning som säger att alla Sveriges 290 kommuner ska vara anslutna till ett 24/7 bemannat räddningsledningsledningsledningsledningsledningsledningsledningsläge. RRB innebär kort och gott ett nära samarbete vad gäller räddningsledning och användning av resurser som brandmän, fordon och utrustning. Detta ger inblandade räddningstjänster, inklusive Sunne och Torsby, bättre förutsättningar att
· snabbt få mycket resurser till en olycksplats
· leda stora insatser
· hantera samtidiga, komplexa och långvariga händelser.