Tufft med alla reaktioner • “Folk har varit väldigt passionerade för gröten”
Efter gårdagens Nobelfest har maten blivit ett stort samtalsämne och framförallt huvudrätten med den berömda gröten. Jessie Sommarström, hjärnan bakom menyn, berättar om den blandade responsen och hur hon upplevde dagarna bakom kulisserna.
– Jag är lite förvirrad måste jag erkänna. Det har varit fantastiska dagar, men också tuffa med alla reaktioner. Folk har varit väldigt entusiastiska över gröten, säger hon.
Huvudrätten bestod av en kycklingquenell, helstekt rotselleri med misoglace, svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland. Till detta serverades den odlade gröten på skuren korn, svamp och kronärtskocka, toppad med rostat kycklingbröst smaksatt med Pomme de Vie.
Sommarström poängterar att måltiden var en chans att visa hur hållbar och nyttig mat kan vara både god och vacker:
– Jag hoppas verkligen att jag visade att det går att laga en fantastisk måltid som är både innovativ och hållbar. Det är så viktigt att lyfta fram sådana värderingar i en så prestigefylld middag som Nobelfesten, säger Jessie.
Trots kritiken är hon stolt över uppdraget och de härliga stunderna i köket:
– Det här tar jag verkligen med mig som ett minne för livet. Det var en magisk upplevelse, och jag känner en enorm värme för alla som var med och gjorde det möjligt, säger hon.
Efter den intensiva perioden hoppas hon nu på lite vila – och kanske lite tid att njuta av sina egna grötfavoriter.
Streama Nyhetsmorgen på idag nyheter Play
Nyheter varvas med djupgående diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.