Nytorgsmannen släpptes trots stor risk för återfall i brott • “Kommer att ses över ordentligt”
Det så kallade säkerhetsstraffet ska kunna riktas mot personer som har begått grova våldsbrott eller fridskränkning och som inte kan dömas till livstids fängelse. Dessutom ska det finnas en “påtaglig” risk för att samma allvarliga brott ska upprepas.
Det kan till exempel handla om serievåldtäktsmän, allvarliga fall av partnervåld eller grova mordbrännare.
Nu har en rad myndigheter, domstolar och organisationer yttrat sig över förslaget som presenterades i somras. Flera tunga domstolar, som Göta hovrätt, Svea hovrätt och åklagarmyndigheten, säger stopp.
“Internering”
“Den föreslagna påföljden liknar mest tvångshäktning som inte ska ingå i det straffrättsliga systemet”, skriver Göta hovrätt.
Svea hovrätt resonerar i liknande banor. Rätten skriver också att förslaget är ett “avsteg från den grundläggande principen att straff ska motsvara brottets allvar och gärningsmannens skuld”.
Enligt domstolen finns det en “risk för att ett antal enskilda kan häktas, i förebyggande syfte, utan att de har en reell risk för återfall i grov brottslighet”. Båda domstolarna tycker att bristande noggrannhet vid bedömning av risk för återfall i brott är ett starkt skäl för att inte ha säkerhetsstraff.
Även åklagarmyndigheten är skeptisk. Myndigheten menar att det finns ett behov av förebyggande frihetsberövande för att skydda samhället och potentiella brottsoffer, men tycker inte att det förslag som lagts fram är rätt.
Strömmer: Ska analysera kritiken
Hovrätten för Övre Norrland går tvärs emot och skriver att “förslaget framstår som väl avvägt utifrån sitt syfte”.
Flera remissinstanser skriver att de tycker att det behövs en dom som skyddar samhället mot farliga återfallsförbrytare. Brottsförebyggande rådet påpekar till exempel att “det föreslagna säkerhetsstraffet täcker ett kryphål i den nuvarande lagstiftningen”.
– Nu ska vi noggrant gå igenom alla remissvar och givetvis även analysera de kritiska synpunkter som kommit fram och det är tveklöst så att detta skulle vara ett nytt inslag i vårt straffrättssystem, just för att skydda samhället mot de farligaste brottslingar. Samtidigt finns det ett väldigt stort behov av att ta itu med det problemet och därför är vår inriktning att vi måste hitta en lösning för att kunna låsa in riktigt farliga människor under väldigt lång tid och då ska vi nu hitta ett lagligt sätt och för att uppnå det, säger jJustitieminister Gunnar Strömmer (M) till idag nyheter Nyheterna.
Fakta: Livstidsstraff och säkerhetsstraff
Ett livstidsstraff är ett obestämt fängelsestraff. Det åläggs för särskilt allvarliga brott och används i praktiken endast för mord.
Den som avtjänat minst tio år av ett livstidsstraff kan ansöka om att få det omvandlat till ett tidsbestämt straff. Ett livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff får aldrig understiga 18 år.
Säkerhetsstraff föreslås, till skillnad från livstidsstraff, dömas i förebyggande syfte. Den ska kunna riktas mot den som har dömts till ett fängelsestraff av viss längd och återfallit i brott eller som dömts för upprepade grova brott. Det ska också finnas en betydande risk för återfall.
Källa: Åklagarmyndigheten och SOU 2024:48
(TT)