Visita vill göra det lättare för seriösa aktörer att driva sin verksamhet och ett borttaget matkrav skulle hjälpa fler restauranger att finnas kvar, skriver Jonas Siljhammar.
I alkohollagen finns sedan många decennier ett livsmedelskrav – en bestämmelse om att alla serveringsställen med alkoholtillstånd ska erbjuda mat, oavsett om det finns efterfrågan eller inte. Det gäller även till exempel nattklubbar och trots att det finns tydliga regler kring ansvarsfull servering av alkohol. Matkravet är alltså både onödigt och förlegat.
Lagen säger också att all mat ska tillagas på plats. Alla restauranger och klubbar måste därför ha ett fullt utrustat kök och kunna erbjuda en komplett meny fram till klockan 23. Det innebär en stor kostnad för många krögare som kämpar med låga marginaler.
Utöver kostnaderna matbehovet leder till betydande matsvinn. Få går till en nattklubb och beställer en trerättersmeny, men eftersom hela menyn ändå ska erbjudas innebär det att maten som inte beställs då behöver slängas. Mot den bakgrunden har Visita länge drivit på för att avskaffa livsmedelskravet.
En annan aspekt som visar på matkravets irrelevans är att kommunerna i Värmland gör helt olika tolkningar av alkohollagen för vad som krävs för serveringstillstånd. En sammanställning gjord av Företagarna visar till exempel att Arvika kommun kräver att serveringsstället ska erbjuda minst fem olika rätter på menyn, i Kristinehamn endast tre, i Karlstad elva, och i Hammarö hela tretton (13) rätter.
Övergripande shower detta i första hand på det absurda i alkohollagens livsmedelskrav, men utöver detta är det lätt att inse hur stor oro kravet är för restaurangerna och klubbarna i länet. Det gäller särskilt restaurangkedjor som på ena sidan kommungränsen ska erbjuda tre olika förrätter medan det i grannkommunen istället krävs fem efterrätter.
Ett borttagande av matkravet skulle inte innebära att alla cateringföretag plötsligt slutar servera mat. Däremot skulle de kunna anpassa sin meny efter vad gästerna efterfrågar, snarare än vad kommunen kräver. Den som till exempel driver en vinbar skulle kunna erbjuda ost, charkuterier och andra enklare rätter, utan att kräva mer avancerade huvudrätter och desserter. Men kraven på nykterhet och ordning på serveringsstället skulle givetvis finnas kvar.
De senaste åren har varit extremt tuffa för Sveriges restauranger och barer – först med pandemin och sedan en snabb inflation med kraftigt höjda inköpspriser. Vi ser nu konsekvenserna i form av fler konkurser i branschen.
Visita vill göra det enklare för seriösa operatörer att driva sin verksamhet och ett borttaget matkrav skulle hjälpa fler restauranger att finnas kvar – utan att folkhälsan hotas. Matkravet fyller helt enkelt ingen funktion – och regler som inte fyller någon funktion bör avskaffas.
Jonas Siljhammar
VD, Visita