I en artikel i idag nyheter beskriver Sverigedemokraterna i Eda ett val mellan en framtid där vindkraften påverkar samhället negativt, eller där allt fortsätter som vanligt. Men verkligheten är att allt inte är som vanligt. De ekonomiska och mänskliga kostnaderna för att påskynda klimatförändringarna och det osäkra säkerhetspolitiska läget växer ständigt. Det betyder att våra barn och barnbarn kommer att leva i en annan verklighet än den vi känner och minns.
Vi har nu möjlighet att bygga ett starkare och mer självförsörjande samhälle, där flera olika intressen samsas. Sveriges strikta miljöprövning säkerställer detta. Om miljöbedömningen visar att konsekvenserna för buller, skugga eller påverkan på djur och natur är för stora kommer varken vi på Cloudberry eller andra företag att få tillstånd att bygga en vindkraftspark.
Låt oss också ta upp några av de felaktigheter som görs:
•Inga skattepengar går för närvarande till landbaserad vindkraft. Det är inte heller något vi förväntar oss i framtiden, eller är beroende av i vissa av våra beräkningar. Vindkraften som byggs idag är helt osubventionerad, även anslutningen till luftnätet. Förklaringsmodellen att vi överlever bara tack vare skattemedel är därför inte korrekt. Vi är ett börsnoterat bolag och för den som vill lära sig mer om våra konton och ägande finns de tillgängliga på vår hemsida.
• 23 % av Sveriges el idag kommer från vindkraft, något som definitivt bidrar till lägre elpriser. Faktum är att vindkraft bidrar till lägre elpriser även när det inte blåser. Det beror på att vattenkraften då kan trycka på med det vatten som sparats i större utsträckning i magasinen när det blåser mycket.
•Trots att vindkraften har ökat i hela landet sedan 2010 visar Länsstyrelsen Värmland att länets vindkraftsutbyggnad måste öka fem gånger mer för att Värmland ska kunna anpassa sitt energisystem till 2040 – något vi är gärna bidra till.
•En vindkraftspark skapar värde och vi tycker att det är rätt att både närboende och närsamhället tar del av den. Och det är mer än “några ynka kronor” Intäktsdelningsmodellen som vi presenterade, tillsammans med det belopp som motsvarar fastighetsskatten, innebär upp till 10 miljoner årligen till närboende, lokalsamhällen och pengar till kommunen som direkt kan tillföras till exempelvis skolan eller äldreomsorgen.
Eda kommun har idag låg självförsörjningsgrad på el. Hela kommunen förbrukar ca. 162 GWh, men producerar bara 65 GWh. Vindkraftparken Björnetjärnsberget, utpekad som ett lämpligt område inte bara av Eda kommun, utan nu även av Länsstyrelsen och Försvarsmakten, skulle tillföra hela 440 GWh och ge samhället möjligheter att utvecklas – och ge ny kraft åt Edas framtid. .
Elisabeth Wahlstedt
Projektledare Cloudberry