“Jag äter absolut ingenting som har levt i vatten”, har Jimmie Åkesson sagt om sina matvanor. Som partiledare kan man hitta på värre saker. I år har SD-ledaren tvingats svälja flera politiska motgångar.
Som nederlaget den här veckan. Informationsskyldigheten – “upplysningslagen” – som SD kämpat för i Tidöavtalet skars kraftigt ned. Regeringen böjde sig för den allmänna opinionen. Och SD accepterade reträtten.
Ur SD perspektiv Åkessons eftergift är dramatisk. Sverigedemokraterna ska nu rösta för en lag som säger att de flesta offentliganställda inte ska anmäla invandrare som lever illegalt i Sverige. Tvärtom kan det vara ett brott att lämna sådana uppgifter.
Det är sensationellt att SD inte ställde upp.
Och inget mindre än en kapitulation från partiledaren.
– För mig finns det inga undantag, sa Åkesson till DN förra året. “Har vi kommit överens om att det ska gälla offentliganställda så ska det gälla offentligt anställda. Vi har köpt Tidöavtalet för att det finns saker som är viktiga för oss i det. Annars hade det inte blivit något regeringsskifte.”
Nu behöver han övertyga partiet om att han inte har sålt sig själv till en tjuv.
uppmanade Åkesson i sitt tal partivännerna att ställa upp när han kompromissar. “Vi måste ha styrkan att kollektivt stå upp för det. Vi behöver inget tvåfrontskrig”, sa SD-ledaren med en formulering som avslöjar oro för intern kritik.
Men Åkesson gav också publiken vad den ville ha. Entusiasmen var stor när han i bekant stil gav sig ut på “tänkeliten”, “klagget” och “fina medborgare”.
Precis i tid till lördagens partimöte hade Åkesson hjälp av sina regeringsvänner. I en gemensam artikel i DN upprepar de sitt förslag om att det ska bli svårare att bli svensk medborgare. Något som har utretts länge och kommer att presenteras nästa år.
Men som en tröst för SD-hjärtan har man också kommit överens om att – i väntan på lagen – försöka förhindra att nya medborgarskap utfärdas “så långt det är möjligt”.
Den hala formuleringen är ingen tillfällighet. Regeringen kommer inte att “stoppa alla nya utfärdande av medborgarskap”, som Åkesson nödvändig. Migrationsverket kan få i uppdrag att ytterligare skärpa sina säkerhetskontroller. Det är högst oklart hur många medborgarskap som stoppas av det.
Men Åkesson har i alla fall haft något att visa upp för sitt parti.
Han behöver det. Det senaste året har varit hektiskt.
Att bli mindre än Miljöpartiet i sommarens EU-val var en svår förnedring. För första gången backade partiet i ett rikstäckande val.
När det visade sig att partiet skingrades anonymt skitsnack om andra Tidöpartier via trollkonton skadades Åkessons prestige bland högerväljare.
En skandal utbröt i Jimmie Åkessons omedelbara närhet. Bland hans bröllopsgäster fanns en person med ledande position i ett kriminellt MC-gäng.
I samma veva tvingades partiets ledande riksdagspolitiker Rickard Jomshof ta en timeout när han misstänktes för hets mot folkgrupp. Ärendet lades ner, men visade en ny lyhördhet från partiets sida.
Bättre att kliva åt sidan än att reta upp Tidöpartierna igen.
Om man tittar på siffrorna ser ganska bra ut för SD.
Jimmie Åkesson har i stort sett samma väljarstöd idag som i valet 2022. Nederlaget i EU-valet verkar alltså inte bero på att stödet för SD har krympt.
Men det tyder på att entusiasmen har avtagit. Väljarnas åsikter är viktiga för deras val, men minst lika viktigt är hur stark åsikterna är. Du kan jämföra det med ett förhållande. Vissa SD-väljares kärlek till SD har svalnat, men de har ännu inte slutat.
Åkesson behöver jobba på relationen med sina väljare.