Kolgrillat kött
När jag är i Barcelona, vilket händer ganska ofta eftersom jag har ett andra boende där, går jag till Sagardi, en baskisk restaurang som serverar kött från en stor kolgrill. Bland de mörda jättebiffarna kan du själv peka ut en bit som du skulle vilja ha tillagad. När köttet serveras och skärs i strimlor är det som att äta godis. Jag kan äta nästan hur mycket jag vill. Man kan kalla det en “guilty pleasure”. Till det dricker jag rött vin och beställer lite tillbehör. Till exempel har de en sallad med lök och en äppelcidervinäger. Det är så bra att jag efter mitt första besök var tvungen att gå in i köket för att ta reda på vad det var. Jag tog hem en flaska vinäger. Sedan dess har jag varit tillbaka många gånger och tagit med mig olika vänner. Det är inget särskilt flashigt ställe, men med riktigt gott kött och bra råvaror. Du vet vad du får och det har varit lika framgångsrikt varje gång.
Gatumat i Mumbai
För några år sedan hade jag en fantastisk matupplevelse i Mumbai. Vi var ett kompisgäng som var på väg och reste, och fick en helkväll tillsammans med en guide, som visade oss runt på stan. Det finns mycket gatumat i Mumbai, det mesta otänkbart att jag skulle beställa själv. Men vår duktiga guide visade oss vad vi borde äta, och framförallt vad vi inte ska stoppa i magen för att slippa orolig mage. Vi var runt i flera timmar i trånga gränder och olika hål i väggen, ett garage där några gubbar grillade och matstånd mitt på gatan. Vi gick till platser som jag aldrig skulle ha åkt till annars, och åt saker med namn som vi aldrig hade hört, och innehåll som vi inte hade en aning om vad de var. Jag minns särskilt en gag som serverades på en papptallrik, med otroliga smaker. Det är omöjligt att beskriva exakt vad vi åt, men de fina färgerna, dofterna och kryddorna som är gemensamma för det indiska köket är svåra att glömma. Framför allt gillade jag att hela upplevelsen var så informell. Jag har svårt när det blir för spänt och stelt.