Den 12 november 2024 har blivit som ett vanligt märke i själen på vårdpersonalen i Borås med omnejd. Upplevelsen av att ha startat skivsystemet Millennium liknas vid ett trauma.
– Vad hände med oss egentligen? Jag ser det som den tuffaste arbetsveckan i mitt liv. På något sätt den tuffaste veckan i mitt liv, totalt sett, säger Alexander Westberg.
Han är distriktssköterska på vårdcentralen i Trandared. En arbetsplats som mådde bra och fått höga betyg i patientenkäterna genom åren. Men så kom tisdagen den 12 november.
För Alexander det var en lång upptakt till den dagen. Redan 2018 rekryterades han som en av tränarna till regionens nya rekordsystem. En amerikansk teknikjätte hade precis vunnit kontraktet och den dåvarande regiondirektören var nöjd med affären.
– Jag känner mig trygg med att vi har valt ett system som möter sjukvårdens behov, sa Ann-Sofi Lodin i september 2018.
Alexander Westberg hade då ingen anledning att tvivla på det. Tvärtom var han upprymd.
– Jag gick på möten och var verkligen villig att lära mig. Men ingenting kom någonsin. Det sköts upp och sköts upp.
Under åren det har gått, systemet har fått namnet alla nu känner till – Millennium – och tränarna har fått information om utvecklingen med jämna mellanrum. Men det var först i höstas som de för första gången kallades till en konkret träningsvecka.
– Jag var på Regionens hus hela vecka 37 och alla yrkeskategorier skulle tränas under samma tak, i samma korridorer. Äntligen skulle vi lära oss detta! Men nästan ingenting fungerade i träningsmiljön och träningsmaterialet stämde inte med det lilla som stod på skärmarna.
Alexander Westberg larmade sina överordnade om bristerna och undrade hur det egentligen skulle gå att starta upp, utan någon utbildning värd namnet? Larmet gick hela vägen upp i organisationen, obemärkt.
– Det enda svar som cirkulerade var att förhoppningsvis arbetar tillverkaren med fokus på den skarpa miljön. Den 12 november skulle det se annorlunda ut.
Doktor Constantinos Ktoris kika in och ta reda på vad vi pratar om.
– Jag orkar inte säga något, suckar han. Med andra ord, förlåt, men Millennium är bara en enorm… bajsskorv.
Han skrattar åt sitt eget ordval. Lite generad, men ändå inte. Hur hamnar en distriktsläkare med kvalitetsansvar där?
De kom båda till jobbet tidigt på tisdagen när Millennium startade upp. Det gjorde alla på Trandared, minst en fjärdedel. Trots varningsflaggorna säger de att de var fast beslutna att genomföra uppskjutningen. Det fanns till och med en viss spänd förväntan inbäddad i novembermörkret när de drack kaffe tillsammans.
Sedan slog klockan 7 och vårdcentralen slog upp dörrarna. Planen var att kunna hantera en fjärdedel av det normala patientflödet, eftersom ett nytt system – även om det är bra – alltid innebär en förändring. Men det var inte bra.
– Vi stod där och kände att vi inte kunde åstadkomma någonting. Under de dagar vi använde Millennium kom vi aldrig över tio procent av vår normala kapacitet. Snarare fem, säger Alexander Westberg.
Han startar Millennium på sin dator och berättar sedan om det klumpiga systemet som kräver att du alltid öppnar ett extra virtuellt skrivbord varje gång du loggar in. Fönstret där du identifierar dig är därför ofta dolt och svårt att hitta. Ovanpå detta hängde systemet oavbrutet och låste arbetsplats efter arbetsplats.
– Vi fick använda papper och penna. Ett så enkelt kommando som ctrl-alt-delete på tangentbordet kan inte användas i Millennium. Vi ringde supporten och fick ingen hjälp. Vi pratade med “Golvvandrare”, men det var som att prata med en vägg.
“Golvvandrare” är Millenniumtillverkarens Oracle-personal som var tillgängliga som en extra stödfunktion när journalsystemen byttes ut. Men Alexander suckar.
– Under de här dagarna fick jag mer hjälp av kommentarsfältet i Borås Tidnings liveflöde.
Ingen vet hur många patienter som tog skada av den icke fungerande vården på den tiden, men de som arbetade är märkbart belastade av upplevelsen. Alexander Westberg berättar om ett svek uppifrån mot de anställda, som i sin tur blev ett svek mot patienterna.
– På en timme gick vi på den här vårdcentralen från att fungera jättebra, till att ligga i botten med alla parametrar. Det är en stor sorg.
En vecka senare Millenniumprojektet har tvingats ta en paus.
– Inledningen blev inte som vi tänkt och nu ser vi till att få reda på vad som har hänt, sa regionstyrelsens ordförande socialdemokraten Helén Eliasson i samband med helomvändningen.
I Trandared har vårdcentralen gått tillbaka till sina gamla system och fungerar mer än någonsin.
– Allt var inte perfekt innan, men nu är det som en dröm, säger Alexander.
Fick du kraft av att fly millenniet?
– Ja, dels det och då hade vi mycket att ta igen, det var som ett smörgåsbord av patienter. Mycket att göra och alla kände att det var bra att kunna göra saker igen.
Men vårdcentralen måste fortfarande ta itu med Millenniums brister. Proverna som skickades in till labbet strax före och under millenniestarten returneras nu utan adress.
– De bara landar utan destination. Vi har ingen aning om vems prover det är.
Alexander Westberg förstår inte hur de ansvariga kunde driva igenom starten av Millennium trots att systemet var så ofärdigt och att så många – som han uttrycker det – “hade ropat rakt ut” om bristerna.
– Det sjuka är att när man ser tillbaka på förra veckan så är det så absurt att man har svårt att förstå vad man själv kände och tänkte. Man hoppas nästan att det ligger bedrägeri eller mutor bakom. Det är på den nivån man hoppas det, för det är så overkligt.
Det enda som fungerade under Millenniedagarna var kollegialiteten på golvet, säger han.
– Vi kunde skratta åt eländet. Och nu har vi en enorm sammanhållning i hela regionen. Det spelar ingen roll om du är IT-tekniker, överläkare, vårdbiträde eller distriktssköterska. Endast man: “Var du med den tolfte?” Om svaret är ja, har vi en bindning.
Ledningen för Millennium i Västra Götalandsregionen har fått kritiken i denna text, men har inte återkommit med en kommentar. Tillverkaren Oracle har inte svarat på DN:s frågor sedan måndagen den 11 november.
Det här är millenniet
● Millennium är ett sjukvårdsinformationssystem där all information om en patient ska samlas på ett och samma ställe. Systemet kommer att ersätta ett 30-tal befintliga system inom Västra Götalandsregionen, VGR.
● Liknande plattformar är på gång över hela landet. Region Skåne och VGR har valt samma huvudleverantör – amerikanska Oracle.
● Först ut i Västsverige var de södra delarna av regionen, med Södra Älvsborgs sjukhus i Borås som den största enskilda aktören. Den togs i drift klockan 05.30 på morgonen den 12 november.
● Tre dagar senare, fredagen den 15 november, meddelade regiondirektören Håkan Sandahl att introduktionen pausades.
● Flera utredningar pågår gällande Millennium. Läkemedelsverket öppnade en sådan i samband med att verksamheten startade och regionstyrelsen tillsatte en extern utredning en vecka senare. Flera anmälningar har gjorts till Arbetsmiljöverket, Justitieombudsmannen, Integritetsskyddsmyndigheten och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.