Många länder är upprörda över att klimattoppmötet inte går framåt vad gäller utsläppsminskningar.
Detta enligt de senaste förslagen till avtalstexter – där det inte skrivs något om att fasa ut fossila bränslen.
– Situationen är helt låst, säger EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C).
Förra året i Dubai, efter mycket diplomati, kompromisser och takt, enades mötet om formuleringen att gå bort från fossila bränslen. Det handlar därför om att sluta elda med olja, kol och fossil gas, och gå över till gröna energikällor.
Men i de senaste förslagen till avtalstexten framgår att vissa länder nu har fått kalla fötter och fått nya formuleringar.
– Där har man backat och vill inte ha med skriverier om att vi fasar ut fossila bränslen. Det är en mycket viktig fråga, inte minst för EU-länderna. Om vi ska öppna upp för mer finansiering måste vi också säkerställa det vi vann förra året på klimatmötet när det gäller att fasa ut fossila bränslen – att de ambitiösa skrifterna finns kvar, säger Emma Wiesner, ledamot i EU-parlamentet.
Låsta positioner
I korthet handlar lockdownen om att stora delar av världen kräver att EU, i frånvaro av USA, tar ansvar och lägger fram flera hundra eller tusen miljarder dollar per år – pengar som ska se till att de fattiga och drabbade länderna kan anpassa sig till ett varmare klimat och klara av den gröna omställningen.
Något som EU bara kommer att göra om Kina och de oljerika Gulfstaterna signalerar att de är ombord och bidrar – och att de får en uppskrivning som handlar om hur fossila bränslen ska minska.
“Ser mörkt ut”
Nu viskas det i korridorerna på COP29 att det i första hand är Saudiarabien som sätter stopp för dessa krav och vägrar ändra ståndpunkt.
– Det ser mörkt ut, men vi hoppas ändå att förhandlarna inser allvaret och närmar sig varandra och hittar en lösning som innebär både tillräckligt med pengar och minskade utsläpp. Vi har sett sluss öppnas vid tidigare möten, så vi hoppas att det blir så i år också, säger Anja Ipp, klimatexpert på Naturskyddsföreningen.