Om tidningen öppnas på detta sätt kan Värmlands museums roll som berättare stärkas och en specifik del av Karlstads historia utvecklas, skriver Mats Ahrén, Björn Samuelsson och Philip Johnsson.
Karlstad behöver utveckla sitt kulturkvarter mellan museet och biblioteksbyggnaden. Vi ser nu en möjlighet.
Det är fyra hittills olösta frågor som tillsammans skulle kunna skapa något riktigt bra för Karlstad: Vi har biblioteksbyggnaden omvandlad till ett kulturhus; Vi har krav på en ny publiktidning för Värmlands museum; Vi har önskemål om att bygga ett högt trähus intill biblioteksbyggnaden; Ett medborgarinitiativ lyfter fram ett gammalt önskemål om ett stadsmuseum för Karlstad.
Slår man ihop dessa önskemål kan något väldigt bra skapas som sätter Karlstad på kartan. Ombyggnaden och bevarandet av biblioteksbyggnaden har dragit ut på tiden då flera olika alternativ har diskuterats.
När det gäller en ny tidning för Värmlands museum har helt nya sätt att tänka på hur ett länsmuseum ska hantera sina stora minnesförråd från förr. Det senast helt nybyggda länsmuseet i Nyköping tog steget och öppnade hela sitt lager i direkt anslutning till museet. Tankegången är given. Det som sparas som minnen ska vara tillgängligt för de boende och inte gömt i avstängda och otillgängliga lokaler.
Vi människor är i behov av gemenskap inte bara i nuet utan också med vår gemensamma historia. Vi behöver våra rötter för att känna trygghet med allt vad framtiden kräver av oss. I Värmland har vi ett lysande exempel i Lesjöfors museum som har gjort stadens historia till en del av den stora omvandling som staden genomgått.
Vi tror att Värmland och Karlstad behöver en liknande plats där det gamla möter framtiden. Om tidningen öppnas på detta sätt kan Värmlands museums roll som berättare stärkas och en specifik del om Karlstads historia utvecklas. Utöver detta kunde Karlstads kommuns kommunarkiv lyftas fram och tillgängliggöras.
Kulturhusen vid museiparken alla har hög arkitektonisk kvalitet som Värmlands museum med Cyrillus Johansson och Carl Nyrén, bibliotekshuset med Janne Feldt och Sandgrund med Uno Asplund som arkitekter. Sandgrundsudden kan utvecklas till en skulpturpark med såväl mer permanenta verk som tillfälliga skulpturutställningar och kulturföreställningar som Fire Art.
Vi tror att förslaget om ett trähotell med hög arkitektonisk ambitionsnivå, som ligger intill biblioteksbyggnaden, skulle kunna förena de olika önskemålen och stärka områdets kulturella kvaliteter. Trähotellet kan byggas med en rymlig källare som kan byggas ut mot biblioteket och eventuellt under. Här skulle en modern och besöksvänlig ny tidning skapas. En överbyggnad mellan husen kan eventuellt tillkomma som tillsammans med trähusets bottenvåning kan bli Karlstads stadsmuseum, men ingången är också från biblioteksbyggnaden.
Trähotellet får en trygg hyresgäst och därmed stärka rollen som landmärke i Kulturkvarteret. En rad hinder för detta har tagits upp i debatten. Men som vi ser det kan ett höghus i trä väl komplettera trähusen i omgivningarna, museet och biskopsgården. En träbyggnad som också ska bli ett landmärke för trälandskapet i Värmland med sågverk och massabruk. Vi är övertygade om att bedömningarna av situationen kommer att höras, om inte annat när det prövas i regeringen.
Men vår grundtanke är att hitta bra förutsättningar för kulturkvarteret på Sandgrundsudden, museerna och bibliotekshuset. Vi ser framför oss både en kulturväg från Stora torget till Sandgrundsudden och sträckan från Sandgrundsudden förbi museerna, ett modernt höghus och vägen mot CCC med stenbron som den bortre fasaden och påminnelse om stadens historia.
Mats Ahrén
Björn Samuelsson
Philip Johnson