Simulerar en kärnvapenattack • Starkt kritisk till den nya MSB-broschyren • “Kunskapen skrämmande låg”
Det var 2018 som norska myndigheten for social trygghet og beredskap, MSB, skickade ut broschyren “Om krisen eller kriget kommer”. Nu har en uppdaterad version kommit som ska ge svenskarna information om hur de ska agera om det värsta skulle inträffa. Den fokuserar mer på krigssituationer än den föregående.
Nu kommer stark kritik från organisationen “Svenska läkare mot kärnvapen” för bristen på kunskap om just kärnvapen.
“Rådet om vad man ska göra vid en kärnvapenattack är detsamma som 1950-talets anka och täckmantel. Inte för att det är fel i sig – vid ett kärnvapenattack finns det inte mycket mer att göra än att söka skydd och hoppas på det bästa”, skriver ordförande Vendela Englund Burnett i debattartikeln om Den medicinska tidskriften.
“Tyvärr behövs vi mer än någonsin. Kunskapen om vad kärnvapen faktiskt är och gör är skrämmande låg, även bland myndigheter och beslutsfattare. De fem raderna i MSB-broschyren är ett aktuellt exempel på detta”, fortsätter det.
“Hur kommer man ens ner till ett härbärge?”
Organisationen menar att broschyren inte förklarar vad en kärnvapenexplosion egentligen innebär. Läkarna skriver också att informationen om att gå till ett härbärge och vistas där ett par dagar tills strålningen minskar kan vara missvisande för allmänheten.
“Hur kommer man ens ner till ett skydd (om det finns) när flygtiden för ett överljudsvapen från Kaliningrad till Karlskrona kan vara under tre minuter? Världen har räddats flera gånger av enskilda människors reflektion, personliga omdöme och mod. . Det finns ingen tid för detta längre”, skriver Vendela Englund Burnett.
Simulerar en kärnvapenexplosion
Svenska läkare mot kärnvapen betonar att man inte kan gå ut i ett fungerande samhälle efter en sådan attack och de har genomfört en simulering av vad som skulle hända om en attack med ett 100 kilotons kärnvapen detoneras över riksdagshuset i Stockholm.
“Den visar att cirka 90 000 människor skulle dö omedelbart och cirka en kvarts miljon skulle skadas – många med komplexa brännskador, skärsår, kross- och strålningsskador, många förblindade av ljusblixten, kanske permanent, och naturligtvis med varierande grad. av psykologisk chock. Ingen av oss har klarat ens en patient med en sådan kombination av skador. Sjukhusen skulle försvinna eller slås ut”, står det i debattartikeln.
MSB:s svar: “Självklart blir det en katastrof”
MSB:s enhetschef Henrik Larsson svarar på kritiken och säger att det är många saker som spelade in när de bestämde innehållet i broschyren. Ett arbete pågår också för att öka kunskapen om kärnvapen.
“En aspekt är balansen mellan att informera eller riskera skrämsel. Naturligtvis skulle det vara en katastrof för Sverige om vi drabbades av en kärnvapenattack. De drabbade områdena kommer att bli helt ödelagda med en förstörd infrastruktur. Det skulle ta flera sidor i broschyren för att göra en rättvis beskrivning Vi bedömde inte att det var rimligt att göra, så vi valde att ha en kortare information”, skriver han i ett mejl till idag nyheter Nyheterna.