Fem skott avlossades mot en dörr i Kista tidigare i år.
En 16-årig pojke höll i pistolen i syfte att mörda – mot 65 000 kronor.
“Jag vill gå till japanska nu brorsan. Jag vill döda lite skit, vem de än är”, skrev han till sin vän strax före skottlossningen.
Den 3 augusti larmades polisen till Kista, norr om Stockholm. Någon hade skjutit mot en lägenhetsdörr i en loftkorridor, men ingen i bostaden skadades fysiskt.
En 16-årig pojke greps på plats och är nu åtalad för mordförsök och grovt vapenbrott.
Enligt polisens förundersökningsprotokoll tog pojken på sig dådet via en anonym klient, något som blir allt vanligare bland gängkriminella. Polisen kallar det “gängvåldets spelningsekonomi”.
– Många gånger finns det en samordnare som behöver få ett grovt våldsbrott genomfört. Inte sällan är den personen utomlands. Den här personen riktar förfrågan till någon med ett stort kontaktnät, som sedan sätter ihop en projektgrupp för att få gärningen gjord, säger Erik Lindblad, nationell insatsledare för Frigg, polisens särskilda insats mot gängvåld, i Nyhetsmorgon i september.
Ville döda någon
Erik Lindblad beskriver hur man använder en stor krypterad chattgrupp som fungerar som en anslagstavla för jobb. En beskrivning av uppdraget kan se ut så här:
“Jappar. Stockholm. 400 000. Vem tar det? Skicka pm”.
– Då kan vilken som helst av de tiotusentals följare i chattgruppen räcka upp en hand. Sedan går man från den stora chattgruppen till en mindre grupp, där endast ett fåtal personer är inblandade. Där får du reda på vem som är ansvarig för vapnet, elskotern eller lägenheten, säger Erik Lindblad.
Strax före brottet skrev 16-åringen till en vän på Instagram att han “ville döda någon” och att han “inte bryr sig om vem det är”. Han vände sig till en sådan chattgrupp och hittade ett uppdrag: 65 000 kronor för ett mord.
Men pengarna användes aldrig, eftersom 16-åringen greps samma kväll.